Vuosi 2018 - niiku omasta mielestä

ONKO SALKUN POHJALLA KALOJA?

Vuotena 2018 oli paljon tapahtumia. Oli työpaikanvaihtoa ja salkun siirtoa paremmille vesille. Muistuvin tapahtuma oli todiste että ajoittaminen on mahdollista. Minulle se tuli kun siirsin Nordnetista varat Lynxiin ja ajoitin ostojen aloittamisen juuri siihen päivään kun ameriikassa illalla pörssit otti ensimmäisen n. 5% kuoppansa. Ja sitten tuli isompi kuoppa. Tämän otin suhteellisen rauhallisesti, pientä myyntiä tein kun en ollut ihan varma vielä marginin vahvuudesta. Tosin isommat myynnit aiemmin olisivat olleet tarpeen, että niillä olisi ollut vaikutusta että olisin voinut myöhemmin poimia halvemmalla. Nyt tuli kuopastua kuopan pohjalta ihan liian vähän. Edelleen nämä ovat velkasijoittajan ongelmia; kun raha ei ole sinun, ei sitä voi käyttää samalla lailla kuin velatonta. Käteinen on kingi. Toki salkkuunpäin meni niin paljon kun vain pystyin kasaamaan.

Nettovarallisuus eli varat miinus velat päätyi vuoden loppuun pienempänä, mutta ei onneksi niin kamalana kuin olisi voinut olla. Työpaikan vaihdos puodotti tuloja noin 500-700€ /kk joten se tulee näkymään. Lisäksi salkun YTD (tai 1v) on -20% joten summaa on paperimiinuksella vielä paljon.  Tuo siis on TWR eli time weighted return. MWR on sitten -70%. Mitä lie tarkoittaakaan.

Tuossa loppuvuoden korjauksessa salkku käväisi lähellä 30% miinusta ja eurollisesti miinussaldo oli reilusti päälle 10k. Nyt toki jo vähemmän. Kuten jossain mainitsinkin, niin hyvä että olin saanut jo siedätyshoitoa miinuksille ja käynyt stressaamisen läpi, niin ei tuntunut niin pahalta. Toki voi olla että yövuorojen päätä sekoittava ja depressiota luova vaikutuskin oli mukavasti vähentynyt.

Osinkoja tuli tänä vuonna 6140,90€, joka on ihan kivasti. Toki riittääkö vielä tappiot vielä noihin, mutta ahkeranahan niiden suhteen ollaan oltu. Luulisi riittävän. Toki Nordnetissa odottaa vielä parintonnin kala nimeltään bull dax x15, mutta ehkäpä sitä odotellaan parempia aikoja että jos saisi vaikka siitä muutama ruoto lynxiin hammastikuiksi.

Vanhan sanonnan mukaan, jos salkku ei tuota kolmessa vuodessa, niin se ei ole sijoittamista vaan harrastus. Onneksi on vielä aikaa. Tosin jos tämä soutuvene pärähtää päin jäävuorta, niin siinä saattaa kestää hieman kauemmin. Mutta ei minua haittaa harrastuskaan.

BLOGI JA AJATUSMAILMA

Blogi on pääasiassa muotoutunut kerran kuussa ilmestyväksi. Ei minulla ole isoja ideoita ja uusien ostamisen suunnittelu tapahtuu peesaamalla muita. Toki minulla on muutamatkin listat. Varmaan on jo useimmille tullut selväksi että sijoittamiseni on Very-High Yield suuntautunutta, vaikka olen yrittänyt antaa itselleni lupaa ostaa jotain laadukastakin sekaan. Ehkä ajatushäröistä haittaa tuo esimerkiksi että haluan ostaa satalukuja osakkeita ja helposti ostot menee sitten noihin osakehinnaltaan pieniin osakkeisiin, jotka saattavat olla ihan syystäkin osakehinnaltan pienisummaisia.

Paras lukumäärä lukijoita on päälle viisisataa lukukertaa, vähiten noin yhdeksänkymmentä. Keskivertoisesti lähelle kahta sataa per teksti. Toki en ole paljon mainostellut enkä vieraillut muiden blokissa. 

Ajatusmaailmaani olen pitänyt yllä pääasiassa Seeking Alphassa, innoitusta lähinnä OXLC:n ostoon StockTwitsissä (pitäisi laajenta seurantaa). Kirjanpito on Google Sheetsissä ja osakkeideni hintoja seuraan myös Yahoo Financesta, muihin en ole tainnut laittaa ostohintoja ym enää.  Toki Sharevillessä käyn harvoin tai usein. Toki myös CEFConnect on oiva paikka. Maininnan saa myös Sijoitustieto ja Facebookissa Sijoituskerho-ryhmä. Twitterissä minulla ei ole tällä hetkellä ns. henkilökohtaista tiliä, vaan käyn välillä siellä tsekkaamassa maailman tapahtumia Peruspätkäduunari -tilin kautta. Toki mielelläni käyn noin kerran kuussa muiden sijoitusblogeja läpi.

BUDJETTI

Kuten arvata saattaa, talousasiat ovat olleet vähän hankalia tänä vuonna. velkaa on ollut paljon ja välillä visakin on saanut kyytiä. Laskelmillani, jotka eivät nyt toki kerro ihan totuutta, mutta tarpeeksi sinne päin, on tuloissa ja menoissa päästy plussan puolelle vain neljänä kuukautena. Negatiiviset kuut tarkoittavat yleensä siis velaksi elämistä. Nyt tietenkin kun tulotkin ovat laskeneet, on oltava näiden kanssa tiukempi.

Kumpaankin salkkuun on tänä vuonna mennyt rahaa paljon, luonnollisesti kuitenkin Nordnetista poispäin. Lynxiin on mennyt esimerkiksi pientuloisen vajaan vuosipalkan verran, joten onhan siinä yrittämisen makua ollut.

Ruokamenot ovat pysyneet kohtuullisina ja visa-osuus ruuan sotoista on vähentynyt hyvin, joka kertoo että perustarpeisto on mennyt parempaan suuntaan. Apteekkimenoihin on mennyt toisaalta paljon, joten elintapahuonoudet maksaa, ylipaino (verenepaine ym) ja tupakointi ja tupakankorvikkeisiin on mennyt paljon rahaa. Itse tupakat ovat ruokakuluissa. No, muutenkin on ollut paljon turhuuden markkinoilla vilskettä, kuten edellisessä työpaikassa oteut nopeussakot tai se parisataa joka on mennyt visa-luottokuluihin kun olen sieltä lykännyt rahaa… myös salkkuihin, sinne kalojen sekaan (ilman vähennysoikeutta pääomatuloista).

RAKKAUS

Perhe-elämä on mennyt hyvässä hengessä ja kotiakin on uudistettu, kiitos siitä kauniimmalle puoliskolle. Kotieläimet ovat olleet pääosin terveitä ja kissakin on virkistynyt kun kämppä on mielenkiintoisempi. Rakkautta ja kasvisruokaa (pääosin). Yövuoroista luopuminen on hyvin näkynyt parantuneena perhehenkenä.

LOPUKSI

Näköjään olisi kohta aktivoiduttava lisätienestien pariin. Kunhan tämä ikiflunssa nyt helpottaisi. Mielenkiinnolla sitä katsotaan kuitenkin mitä tulevaisuus tuo. Ja, aiheeseen liittyen, miten salkku kestää sen tulevaisuuden. Ehkä sitä joutuu jotain myymään vielä, kunhan ei liikaa ettei mielenkiinto eli osakevirta kuihdu. Tietenkin olisi aika rock jos tulisi nyt hyvä nousupiikki ja siitä vähentäisi lainan määrää. Vaan pystysyisikö sitä olemaan mitenkään niin kaukaa viisas? Tämä tietenkin oletteisin että mahdollisen tulevan nousun jälkeen tulisi taas isompi lasku.

Kiitoksia,

Peruspätkäduunari 2017-2018 ja innokkaana vuotta 2019

Jos jotain kysyttävää, niin kysy, koetan vastata, kuitenkin kohtuullisen nopeasti koska en ole osakevälittäjä.

Lisäys: Pieniä korjauksia.