Velkasijoittamisen kalleudesta

Minä olen sijoittanut velalla aika paljon. Ei siitä sen enempää, tämän tuntemuksista on saatu jo lukea. Nyt kun Nordnetissa ei ole enää pienten kauppojen markkinaa, menisi minulla 3e per kauppa, koska olen nii ahkerasti lisäillyt kulujani tässä männäkuukausina ostamalla ja myymällä. Jopa niinkin, että olen lähtenyt ostamaan ja ostanutkin – ja sitten olen ajatellut kaikkia asioita uusiksi ja myynyt ostamani muiden kanssa. Kaupankäyntikuluja ehti kerääntyä iso osa siitä jota olen palkastani saanut lisättyä Nordnettiin.

Velaksi sijoittamisen kalleudesta kertoo, että jos otat sijoituslainaa Nordnetistä, niin ihan sama mikä summa sinulla olisi sijoitettavana, niin etpä sitä saa kerralla sijoitetua, vähän niin kuin jos ajattelisit sijoittaa suuremman summan velaksi paremmin tuottavaan kohteeseen. Ei, vaan jos haluat kerätä vähänkin isomman potin samaa osaketta ja alat ostella, niin saat ensin sijoitettua vaikka 600€, sitten siitä lainoitusarvon perusteella 10-85% pienemmän ja pienemmän summan, joten ostotapahtumia kertyy ja sitä mukaa kaupankäntikuluja. Ja todentotta joka näin ostelee, ei ole mikään ikiholdaajan hermoilla varustettu tyyneyspakkaus, vaan laput menee myös myyntiin ikävän herkästi kun ”parempaa” on tiedossa ja ehdellisten ostojen kulut unohtuneet (paitsi saldossa).

No niin. Summa sumarum jätin sitten ostamatta erästä osaketta isompaa määrää, koska se olisi tullut aika pirun kalliiksi ja senkään pitäminen salkussa ei olisi tuonut mitään välitöntä iloa… tai siis hyötyä koska osinkoa maksetaan vasta sitten joskus. Kyseessä ei ollut enää mikään varsinainen dippikään, ainakaan mihin olisi kannattanut lähteä siis näillä kustannuksilla – ja velaksi.

Itsetutkikselun kannalta tätä pohdin tähän; sain itseni ostomoodiin taas roikkumalla forumeilla ja nordnetissa ja väsymystäkin on ollut. Saldo alkoi näyttää kovasti oikealta rahalta – ja pieniä määriä yhtä osaketta ei kannata ostaa.

No, Aktiaa ostin pienen palan kun oli niin halpaa.

   
Tuossa näkyy ostoni. Keskihintakin alenee ainakin erinomaisenvähäntuskinollenkaan. Mutta ei ole tullut ehdittyä noihin koloihin ja nyt ei pystynyt tuota enempää.

Näin sitä romutettiin ja samalla todistettiin tämänkin tekstin sisältö. Tarkastin myös miten menin niin kuin omasta mielestäni, eli laatimani hahmotelman sijouitussuunnitelmaksi -mukaan. No sehän meni ihan nappiin. Jätin ainakin lisävelkaa kovasti tekemättä kovilla kustannuksilla ja ostin dipistä.

Nyt menen lukemaan kivijalkapankeista tiensä päässä ja ehkä sen jälkeen myyn kaikki pois.