Tervetuloa pieneen vallankumoukseeni

Tämän sivuston tarkoituksena on kertoa teille ja itselleni taivaltamistani osakesijoittamisen mielenkiintoisessa maailmassa.

Olen tätä aloittaessa harrastanut sijoittamista nyt nelisen kuukautta. Alku sujui mainiosti; sain ensimmäisen tähteni Nordnetissa ja tuottoprosenttini oli kahdentoista pintaan. aito lottolappuni Nextim tuotti hienoja prosentteja. Kunnes koitti arki ja aloittelijan valinnat näyttivät, että onni tuo ja riski vie kun pieni pursi kohtaa tuulisen sään.

Eli nyt asioita mietitään uudelleen, kun vipu raapii ja tuotto menee miinuksella kuin punainen käärme. Tähän mennessä opittua ja koettua: Putoava puukko. Minulla on ollut hienona periaatteena että ostelen osakkeita ja kun ovat miinuksella, niin sitten täydennän. Tosin minulla on tähän mennessä yhtä paljon kokemusta kuin impulssikontrolliakin: Lähdin paikkaamaan putoavia kursseja liian aikaisin ja liian isosti – ja liian… köh.. velalla.

Onneksi juuri tänään luin jostain viisaasta sijoitusteoreetikosta joka on kertonut että aloittelijan on hyvä menettää rahaa alussa, että hän siitä sitten saa mahdollisuuden korjata kurssinsa ja opetella perusasiat. Nythän kyseessä on vielä suhteellisen pienet rahat. Että toteaisin kuin huumorisarja Pulkkisesen sketsissä: Hyvä että saitte kiinni mu NY!

Tätä kirjoittaessani Tokmanni viiltää siellä jossain, josta minä en tiedä kokemuksellani, että onko sieltä paluuta. Kokeneemmat ovat jätteeneet jo laivan kauan sitten ja robootit tekevät kannattavia sijoituksia. En tiedä. En osaa päättää.

Olen jo luopunut muutamista osakkeista, mm. Oriolasta (jota on aika pirullisen vaikea ostaa ja myydä koska mitään ei tapahdu paitsi kun olet juuri poissa). Oriola oli helpohko päätös koska osinko ei niin iso ole. Mutta Tokmanni antaisi vielä ihan kivaa osinkoa ja noita lappuja… köh köh… kuitenkin keräänytyi aika liuta isohkolla keskikurssillaan. Tarkoitan että subjektiivisesti minulle iso määrä on yli 1000€. No on se jo iso summa monelle muullekin ja isompi toki silloin jos peruspätkät loppuu ja valot sammutetaan vakaudelta.

Peruspätkäduunarihan on siis se joka tekee sijaisuuksia ja ehkä jopa sijaisuuksia sijaisuuksien jälkeen, välillä jopa keikkailee. Että ehkä siksikin tässä on ollut tietynlainen sisäinen paine saada mahdollisimman paljon kasaan ennen kuin tulot mahdollisesti vähenee.

En nyt tarkoita että olisin tässä tosiaan nyt mitenkään pahasti kusessa. Olen pistänyt pyörät pyörimään ja teoriassa tulosta pitäisi tulla myös seuraavissa osingonjaoissa. Jos asiat olisivat meneet vähän paremmin, niin minulle riittäisi vaan rauhallinen vivun maksu kunnes kuo… veronpalautukset kuittaavat velat. Onneksi siis tulossa on veronpalautuksia, joita tein kun keikkailin sivutyöverokortilla aivan kuin tätä ajatellen. Ja veronpalautusten jälkeen alkaisi sitten osinkokevät.

Tavoitteenahan minulla olisi saada kokoon viiden sadan euron edestä osinkoja, edes bruttona, mieluummin toki nettona. Nyt nettona tällä hetkellä olisi tulossa, tämän vuoden tiedoilla, noin 300e. Olen tehnyt hienohkon pienen Google Sheetin asiasta.

Tällä hetkellä salkun arvo on 6446 velat vähennettynä. Lisäksi muuta velkaa on pyöreästi 1000e. Eli pyöristettynä 5500e on tämän hetken saldo.

+4,58%
TUOTTO 3 KUUKAUDESSA
+0,54%
TUOTTO TÄNÄÄN

Tuokin tuotto tänään % kun oli vielä viime perjantaina miinus kahdessa… ja sitä edeltävät päivät ja hyvät hyssykät kun piti opetella suhtautumaan.

+ Martelaa, Taaleria, Teliaa, Fortumia ja Kemiraa. Yhteensä 13 osaketta. Ja Nordnet Supereista Suomea, Ruotsia ja Tanskaa.

Tokmanni ja Atria ovat nyt eniten miinuksella. Ensimmäinen psykologinen kauhistus joka minun piti havaita ja korjata oli että euromiinukset kummasti suurenevat kun summat kasvavat, mutta prosentit eivät välttämättä olekaan oikeasti niin kovia kuin tuntuu. Paitsi tuo Tokmannin 10%. Ja Atrian 5%.

Mutta nyt olen tosiaan yrittänyt opetella perusasioita, edes jonkinlaista hahmottamista edes osakkeisiin liittyvistä tunnusluvuista. Ja liittynyt osakesäästäjien keskusliittoon ja tilannut pari kirjaa osakkeisiin liittyen.

Suunnitelmana on nyt saada tuo Suomen osakkeet jonkinlaiseen kuosiin. Ainakin sen aikaa kun Nordnetissä on tämä tarjous että alle 200e ostokset eurolla.

Tänään niin harmitti kun L&T ja Martela olisivat olleet vielä alennuksessa. Paitsi tietenkin kumpaakin taisin ostaa 10kpl aamulla, toki olisi halvemmalla saanut myöhemmin. Myin yhden objektiivin (ja Rolleiflex-kameran myin jo aiemmin) ja rahat tilitin lyhennykseen, mutta enemmänhän uusiin ostoihin sitten meni että ei se velka lyhentyt. Mutta piti pistää liinat kiinni kuitenkin… köh.. lisävelkautumiselta. Huomatkaa että vähän yskittää tuo vipuvelan mainitseminen, että ei ole kovinkaan nyt siihen vielä suhtautuminen stabiloitunut ja hyvä niin.

Se olisikin nyt ainut syy tunnustaa tappio ja syödä tulevaisuudelta noin 80e brutto-osingot eli myydä Tokmannit pois. Kauhea dilemma. Toisaalta en malttaisi kuitenkaan olla ostamatta lisää alennusosakkeita… että odottako laskeeko se vielä (todennäköisesti) vai nouseeko (ehkä joskus). Paitsi jos…