Sukututkimus
#sukututkimus
Sukututkimus lienee parasta mitä voi anonyymisti tehdä. Koska tämä blogi on alunperin suunnattu sijoittamiseen, niin keksin jo nyt useita vastaavuuksia siihen. Anonyymiteetti on tärkeää, sillä sukututkimus tutkii ihmisiä, pääosin kuolleita ja heidän vaihteitaan. Luonnollisesti ihmiset haluavat laittaa myös läheisensä puuhun kun he ovat kohteita joista nyt ensialkuun tietääkin jotain. Tietosuojasäädökset rajoittavat julkaisemista kuin myös moraalis-eettiset eli perinteiset ihmisen kunnioittamisen säännöt.
Toisaalta taas jotkut eivät tunnu ymmärtävän, että ei ole mitään omaa sukupuuta, vaan olemme kaikki jonkun isovanhempia tai muuten jälkipolvea, niinkin kauas ettei varsinaista fyysisiä yhtäläisyyksiä enää löydy. Eli ei paljon auta jos sukupuustasi löytyy aatelinen, tunnettu murhamies, villi viikinki tai tunnustettu nero. Olet silti vain oma hieno itsesi ja vasen kätesi tuskin on mitenkään parempi heiluttamaan thormaisia vasaroita kuin naapurisikaan.
Sukututkimuksen voisi kuvitella nykypäivänä jakautuvan kahteen osaan: Perinteiseen sukututkimukseen ja dna:n avulla tehtävään. Näin ei suoraan kuitenkaan ole, vaan dna-tutkimus on tullut perinteisen sukututkimuksen avuksi. Perinteisellä sukututkimuksella tarkoitan kirkonkirjojen ynnä muiden kirjamuotoisten lähdemateriaalien tutkimista. Sitä paitsi kirjoihin ei muutenkaan pääse niin helposti onneksi fyysisesti käsiksi ja lähde on ollut jo kauan mikrofilmit, joita on toki voinut tutkailla historiallisten instituutioiden kammioissa hiljaisuuden vallitessa ja tippukivien hiljaa tiputtaessa vettä heikosti lepattavan kynttilän päälle.
Tosin onneksi on jo interneetin valtakausi ja niin paljon ja lisää kokoajan on digitoitu normi www-selaimella selailtavaksi aka tutkittavaksi. Vielä toki pääsee tutkimaan autenttisen kierevää ja monasti huonoilla laitteilla kuvattuja kirkonkirjojen sivuja. Ja ihmettelemää miten hienolta Antti Antinpoika Anttonen kuulostaakin kun hän on Anders Andersson Antoin. Tai sama latinaksi. Ja voi kuulkaa, niin ihmeellinen on ihminen oppivaisuudessaan että monet tätä levinneeksi mustetahraksi näyttävää sotkua lukevat melko suvereenisti ja kätevästi kääntävät pappein oudot satavuotiset lyhenteet selkokielelle. Toki on pitänyt jossain vaiheessa keskustella että Anders on normalisoituna eli lokalisoituna eli käännettunä eli suomeksi Antti. Varmaan olette muutenkin törmänneet Agricolan aikaista kieltä hassutteleviin facebook tai twitter -postauksiin. Mutta niin tosiaan jotkut tätä osaa lukea.
Mutta toki kymmenet ja sadat ovat tätä kieltä myös kääntäneet selkokielimäiseen muotoon verkkosivuille. Hakukoneita on rakennettu ja kaupallisia yhteistöitä solmittu. Yhä modernimpia työpöytäkäyttöön tarkoitettuja ohjelmia on kehitetty ja toiset taas hiipuneet, vaikka sitä Sukututkimusohjelma 2.0 eli tämän vuosikymmenen versiota ei vielä olekaan tehty. Ja ei, en tarkoita että Apotista pitäisi tulla sukututkimustyökaluversio, en, haluamme mennä eteenpäin tai olla edes tässä päivässä. Lienisikö tässä kuitenkin jollekin kaupallinen sauma moderniin sukututkimusohjelman tekoon? Tosin nämä nykyiset ohjelmat tekevät sen mitä pitävät vaikka näyttävät... hmm... nostalgisilta. Ja yhdistyväthän nämä ohjelmat jo internettiin ja sujuvia integrointeja eri tietolähteisiin on jo luotu.
Työpöytäversiot ovat tietenkin ominaisuuksiltaan tehokkaita, mutta ei niitä tavallinen aloittaja välttämättä tarvitse. Toki jos haluaa oman yksityisen puun johon voi laittaa kuvan Hildasta saunasssa ja muut suvun salaisuudet, niin työpöytäversio on hyvä. Muuten sitten löytyykin jo helpommin modernisoitavia ja silmälle sutjakkaampia sovelluksia joita on tarkoitus on ihailla ja operoida selaimen kautta. Ja näitä löytyy sitten eri tarkoituksiin, yksityisempään ja yhteisöllisempään sukupuun rakentamiseen. Näissä tosin törmää helpommin kuukausimaksuihin ja muihin lisäominaisuus -tyyppisiin ratkaisuihin. Toisaalta näissä saa myös ehkä sujuvammin käyttöönsä vaikka Amerikkaan menneiden matkustusluettelot - tai toisten tekemien sukupuiden tiedon hamstraamisen.
Mutta muista aina,
liikenteessä
monta väärää lähdeaineistoa onpi eessä
siksi tiedon tarkistus
ja valpas mieli
se on turva verraton.
Seuraavaksi ilman kielen tarkistusta, mutta toisaalta myöskin ilman kaupallista yhteistyötä, siirryn seuraaviin luonnollisiin aihetta seuraaviin kohtiin. Jos haluat kommentoida, voit tehdä sen sähköpostitse niin että laitat jhosake eteen ja sen jälkeen miumaumerkin ja ikipistefi tämän perään.