Pohdintaa veroilmoitusta tehdessä

Kun katselee noita lukuja joita tuonne Omaveroon syöttää, tulee mieleen vanha kappale Onko järkee vai ei? Joku viisas sanoi, että ellei sijoittamista saa kolmeen vuoteen tuottavaksi, niin se on harrastus, ei sijoittamista. Yritän nyt vähän selkeyttää itselleni, kolmantena vuotena, mites nyt on mennyt. Katson sijoittamistoimintani alkaneen 6.3 2017.

Minullahan ei ole tullut sijoittamisessa seesteistä vuotta vielä yhtään. Vuonna 2017 aloitin ja maksoin harrastuksesta paljon muun muassa välityskuluina. Aloitin vasta puolivälissä, joten välityskulujen osuus oli sitäkin sakeampi. Yritin silloin Suomi-osakkeilla ja vivutuksella päästä tarkoitukseeni, mutta matemaattisesti se oli mahdoton ajatus, koska en osaa laskea kolmeen ja osingot olivat se minun juttuni.

Vuonna 2018 aloin päästä kärryille miten halusin homman tehdä; Ameriikan kultamaat ja HY. Vaihdoin silloin myös välittäjää ja kultahippusia alkoi tippuilla – tosin silloinkin jouduin myymään paljon miinuksia ja miinuksia sain myös takaisin kun ostin katsomatta markkinoita. No, se ei niin haitannut, osinkoaj alkoi tulla kuten oli tarkoituskin ja vipuvinkui kuten siihenkin asti. Välittäjäkuluja meni vähemmän.

Vuosi 2019 oli ihan kivaa aikaa, ja aika monelle muullekin. Pääsin tavoitteeseeni eli 1000$ kuussa – ja ylikin. Toki myös velkavipu narisi kovasti ja nousukausi alkoi jo tuntua vatsanpohjassa. Niinpä loppuvuodesta myin kaiken, miinuksineen. Ja keskitin muutamiin HY-tuotteeseen koko summan. Hetkellinen velattomuus ja vähävelkaisuudenkin kausi tuli koettua. Ei siinä mitään. Vuosi vaihtui ja kertoi että tavoite oli saavutettu ja dollareissa tuotot menivät yli kymmenen tuhannen, euroissa karkeasti 9700€. Vaan luovutustappiotakin tuli karkeasti 9700€. Tai itseasiassa tuli paljon enemmän, koska otin näpeilleni muutamat tonnit myös ottaessani kantaa että DAX nousee. Ja eihän se sen jälkeen ole sieltä muuta kuin vieläkin laskenut. Vivuista on tullut maksettua korkoa ja tupakkia on välillä tullut poltettua useampikin kerrallaan. Eli muitakin piilokuluja on.

No mites alkanut vuosi. Mites, indeed. On tuota nettovarallisuuden kasvua tullut laskeltua ja aina on jotain tapahtunut ennen kuin olen päässyt tuonne 40000 ylittämään. Viimeisinä kohtalaisina aikoina se taisi olla noin 35000€. Tällä hetkellä, vuonna 2020, se on 5000€. Mitäs tästä ajattelisi jos olisi ajattelevaiseksi syntynyt?

Fukit. Ameriikan pörssi aukeaa ja laskukausi jatkuu viiden minuutin kuluttua. Menen kahtelemaan, ehtiikö tulevat osingot apuun, vai pitääkö myydä jotain.

Kiitoksia, teidän oma surmanajajanne,

Peruspätkäduunari

Suljetulta Uudenmaan alueelta,
Rouvan vuonna 2020

p.s mutta rahaa tuottanut ulkomailta Suomeen. Jonain vuonna sitten maksellaan verojakin kun saadaan tappioputki poikki