Opiskelua dockeria

Yllätin itseni tekemästä serverilleni oman privaatti Image Repositoryn. Olin meinaan aloittelemassa yhtä C#/Blazor tutoriaalia, joissa muistaakseni lopussa image viedään Azureen. Vaikka tätä nyt opiskelenkin, siis Azurea, niin silti tulee heti mieleen että hrrrr kallista ja etsin tutoriaalin ja tein sellaisen omalle serverille. No eihän sinne mitään oikeasti mahdu hirvesti, mutta pääasia että kokeilee. Tokihan githubiinkin saisi omat Imaget samalla lailla ja ihan ilmaiseksi.. Ehkä nyt ainakin kokeilen miten saan tuon harjoitukseni menemään. Onneksi dotnet v 7:ssa on nykyään sisäänrakennettu dockerointi eli erillistä docker-composea ei tarvita. Onneksi ja onneksi, aivan kuin olisin jo vanhakin vääntäjä. Ja ehkä olen kun tuon harjoituksen tehnyt, niin jo sen verran lukenut Azurea että osaan käyttää jotain freetieriä omaan tarkoitukseeni. Olisihan se kiva näyttää että sillä on tehnytkin jotain.

Tulee hypittyä taas asiasta toiseen. Joko sanoin että ehkä se on minulle kiva tapa pitää konetta käynnissä. On ollut windows server 2019:n käyttöä ja pitäis muutama harjoitus tehdä että on tehnyt. Mut kun haluaa tehdä power shellin kautta ja oikeastaan rakentaa oman lisäosan jolla ihmisiä saa lisättyä ja poistettua. Joo. Samalla meni tuo yhteishaku ja JAMK:issa oli sen verran kiva pääsykoe lämmittely, että siellä on tehtävänä tehdä yksi heidän avoimen kurssi. Että jos ei pääse siisään, niin saa ainakin opintopisterekisteriin tehtävän, jos sen siis tekee. On muuten SQL hommia, niitä minulla onkin ikivanhoista pariin tuorempaan peruskurssiin. Tässä lähdetään MySQL Workbenchillä suunnittelemaan tietokantaan ja sitten väännetään eri komentoja. Jou. En olekaan ko laitetta käyttänyt tai varsinaisesti suunnitellut graafisesti joten korkea aika ennen kuin uppoutuu migraatioiden maailmaan. Luulen osaavani tuon mainosti ja huomaan lykkääväni aloittamista ettei muuta ilmenisi.

Eli tämä kurssihan on ihan siis serverin vääntöä pilvessä tai takahuoneessa. Eiköhän tämäkin tästä. Välillä meinaa motivaatio karata kun on tässä jo istuskellut ja vääntänyt vuoden. Ja pääasiassa ihan itse itsensä valtiaana. Itse saa omaa edistymisestään iloita ja itse tuskansa niellä kun ei toimi tai ei huvittaisi. No, näköjään melko joka aamu tähän vaeltaa. Välillä toki pitää uppoutua käytännön hommiin eli katsomaan youtubesta kuinka rakennettaan kivimökkiä Italian alpeilla tai joku tekee luolaa jossain melko autiomaassa... ja ne kaikki variaatiot. Minä oon sellainen käytännön ihmistä ja voisin katsoa sitä vaikka kuinka paljon.

Eipä tässä muuta. Kiva kun opiskeli tuota modernia php:tä ja laravelia niin tuntui perusta aika kivan tutulta tuossa C#:ssa. Katsoo viekö se tie.

Kävin tänään hakemassa antikvariaatista varaamani kirjan: Karjala taistelukenttänä. Karjala idän ja lännen välissä II. Ei ole muuten mitään Karjala takaisin juttua, vaan ihan kunnon tapahtumia n. 1600 j.a.a. Aiempi olisi ollut Karjala rensesanssiaikana, vai mikä se oli, että nyt täytyy katsoa pääseekö juonesta kiinni kun kesken aloittaa sarjan. No niin, mistäs tuo pistetäänkään päälle?