Miten sijoittaisi 40 tuhatta

Tämä on kommenttini jonka kirjoitin Sharevillessä.

10t BN:ään, 20t supereihin ja 10t katselemaan hetkeksi että mitä ostaisi. On myös hyvä pohtia tuntuisiko osingot hyviltä vai ei niin väliä. Maltti on hyvä, sen saanut oppia kantapään kautta aloittaessani vuoden alussa ja sudin sinne sun tänne.

Tämä on hyvä ottaa vahvana harrastuksena ja tutkailla maailman menoa ja niiden vaikutusta kursseihin että saa hyvän kuvan. Viiden prossan lasku ei oo midist (ehkä ostopaikka), kymmenen prossan laskun huomaa jo kapeassa salkussa. Ameriikan maasta saa osinkoja kivasti ja voi löytää kannattaviakin osakkeita, mutta sinne ainakin nordetissä kannataa pistää vähintään 3t.

Ensi keväänä on suomi-osakkeiden osinkonjaot joten niihin pääsee kohtuu nopeasti – kurssit toisaalta nousee ja toisaalta ihmiset myy verotuksellisista seikoista. Ja osinkokevään jälkeen kenties tulee myös dippejä.

Mutta varmuutta tulee sitten ajan kanssa, joten ei kannata hötkyillä. BN:stä ja supereista saa rahat käyttöönsä muutamien päivien viiveellä (bn:stä nopeammin jos on nordea).

Osinkojen tarkoitus on että niillä ostetaan sitten lisää osakkeita ja varsinkin ameriikassa osinkoja jakava ja toisaalta myös osinkoa nostava yhtiö on arvossa (mutta voi olla myös huono). Kasvuyhtiöt maksavat vähemmän osinkoa, mutta niiden odotetaan sitten tuovan arvonsa kun yhtiön hinta nousee. Toki osinkoa jakavien (yli 5%) olisi kiva kasvaa, koska muuten käy osakkeen arvolle huonosti.

Ruotsin markkinoilta voi löytää paremmin hyviä kohteita.

Mutta ennen kaikkea jos näkee muiden salkuissa korkeita voittoprosentteja se tarkoittaa yleensä että niitä osakkeita on pidetty pitkään salkussa, ostettu halvalla ja pidetty. Nousuissa ja laskuissa.

Tämä kirjoitus, varsinkin malttia-osuus, oli myös kirjoitettu itselleni 🙂

…..
Vahingossa poistin edellisen tekstini. Laitetaan tähän kun olin niin järkevä että otin kuitenkin kopion tekstistä ennen kuin painoiden delete enkä ollut varma mitä se tekee siinä kohtaa:
No, en osannut muuta järkeillä kuin lisätä salkun riskiä ja ostaa lisää AMZAa. Toki se jatkaa tippumistaan tänään ja varmaankin huomennakin. Tietenkin mielessä on, että sitten kun se nousee niin tiputan määrän tasalukuun. Mutta eihän sitä voi myydä. UNIT antoi osinkonsa ja kivasti ehtikin vielä puolen ostoksista eli 50kpl mukaan tähän antiin. Nämä kun ostin *huoh* periaatteella että ei väliä kustannuksista. No melkein tuo osinko sitten kattoikin kahden erän ostohinnan. Ja tietenkin pääsin kasvattamaan vielä hieman velkasaldoa. Päässä sitä nyt tekee yhteen- ja vähennyslaskuja että ei sen pitänyt näin mennä.
…..
No mukavasti tässä huomaa kuinka sitä oikeamman tekemisen opettaminen on paljon helpompaa kuin oikein tekeminen. Tosin, voi olla että tuon pienemmän pätkän huoleistuneisuudesta huolimatta tein tuon tietoisesti. Ainkin sen tein silloisen tietoni mukaan parhaani. Paitsi, että maltti-kohta ei tainnut toteutua, sillä kyllähän minun olisi pitänyt arvata ennusteista että se jatkaa alasmenoa koska osake joka on menossa alaspäin jatkaa alaspäin menoa paljon todennäköisemmin ja myös tilastollisesti, kuin nousee (ja kirjoituksessakin sen tiedostin). Ja tokihan tuossa välissäkin ostin sitä lisää, josta se laski vielä 20 senttiä/osake. Onneksi noilla luvuilla ei ole niin kauheasti muuta merkitystä kuin lähinnä kosmeettinen. Siis tämän instrumentin kohdalla. 
Mutta UNIT on ollut kivasti plussalla, ei hirveästi, mutta plussalla. 
Otsikko sikäli pätee tämän päivän tilanteeseen, että salkun markkina-arvo on noin 40 tuhatta.