Mitä devasin tänään?
(kurssit nousee niin hurjasti Bidenin ja corona-lääkkeen kunniaksi että parempi pysyä tällä puolella).
Löysin grid.js kirjaston, jota olen nyt jauhanut pari päivää. Tai oikeastaan siihen liittyen myös mysli-kirjasoa. Noden kautta. No sieltä se tällä hetkellä staattinen tieto hurajaa kannasta taulukoksi, jota kaunistelin bootstarapilla. Yritän olla miettimättä miten tämän kaiken saan sitten onnistuneesti siirrettyä serverille ja sitten lopulta kotisivuille jotenkin kivasti. Nykyinen tietokanta+frontti on siitä tylsä että varsinaista päivitys-sydeemiä siinä ei ole kuin osakevälitäjältä tuleva csv-tiedosto, jonka pullauttaa sitten MySQL-tietokantaan (tai kotikoneella MariaDb). Onneksi tuohon grid.js:ään saa väkerrettyä omiakin kenttiä. Tietenkin tarkoitus olisi saada vähän päivittyvämpää tietoa ja kenties vanhoilla sivustoilla oleva Pseudo-ranking -systeemikin.
Sikäli tämän tekee hankalaksi, ettei minulla ole varsinaista suunnitelmaa miten etenen. Aavistus tarvittavista palasista kyllä. Mieli pyörii Chart.js:n ja D3.js:n välillä. Ja Plotykin olisi ja oliko vielä jotain. Redis olis kiva jos ei tietokantana, niin cache-hommelina. ArangoDB:stä saisi suoraan microframeworkkia. Unohtamatta tietenkään mongoa, joka oikeasti olisi aika kiva mun sekalaisiin tarpeisiin, kun en kuitenkaan aio normalisoida tauluja enkä joineja-tehdä niiden välillä. Ja GraphQL:kin tuntuu koko ajan järkevämmältä kun funtsii, että sitähän pitää erilaisia hakuja tehdä. Toki voin ne tehdä SQL:lläkin. Ainakin tänään tuli harjoiteltua.
Jotenskii niin kiinnostaisi ja ehkä jopa järkevääkin olisi tehdä kaikki Svelten-sisään. Tai jopa Sapperin. Saisi sitten serverside hommat ja sillee eriteltyä. Nyt olen harjoitellut vähän tekemään ihan tyyliin noden Express-serverillä. Jännän vaikeaa oli kyllä tajuta jossain vaiheessa miten homma toimii, kun jossain aivolohkossa vanha PHP-koodari oli tottunut että kaikki tulee severin kautta jne. Niin piti sanomani, että tokihan sitä Expressilläkin saa eri sivuja ja myslille tehtyä eri hakuja jne. Sain oikeastaan aika kivan pohja-mysql -apin yhden youtube-videon kautta.
Ja sitten on vielä docker-hommat. Onnistuin tosiaan vihdoin avaamaan portin että pääsin mysliin käsiksi dockerissa olevalla phpMyAdminilla. Hieno juttu, kun ei viitsisi php-kilkkeitä sotkea koneeseen ja asennella servereitä, vaikka taitaa sitä jo muutamakin pyöriä minun tietämättä. Ja siis sehän olisi vallan parasta tuolla ns. tuontantoserverillä. Sen voisi vaikka sammuttaa kun ei tarvi, niin sehän vasta tietoturvallista se. Tietenkin tulee mieleen, että miksipä ei opettelisi ihan terminaalin kautta tekemään. Tai avaisi porttia siihen niin kuin kunnon terapiakeskus sen tekisi. No eiköhän senkin voi jotenkin tietorurvallisesti tehdä.
Parastahan olisi systeemi että lähettäsi sähköpostin kautta upattavan tiedoston ja sen lukisi sitten serverillä ja tekisi sillä mitä tekisi. Joku mielikuva tälläisestä systeemistä jotenkin oli. Ainakin WordPressiä pystyi päivittämään jotenkin kankeasti sähköpostin kautta. Ai nii, joskus tuli tehtyä ammoin & kauan sitten oma php:llä toimiva postituslista, niin tulihan sitä liitetedoston käsittelyä opiskeltua. Pitäisköhän siirtyä takaisin PHP:hen? Olisihan se nostalgista.
No niin kuin näkee, niin tässä on kyllä tullut pohdittua paljon. Aina vaan täytyy muistaa että olen aika nyypiö näissä, etten pure itteäni nilkkaan. Kun ei ole projektimanageria tässä hommassa joka kartottaisi ja jota inhoaisi kun se ei tajua mitään. Nyt ei voi oikein noita tunteita ulkoistaa.
Mutta joo mitäs nyt aion. Kuulostaisi parhaimmalta että rupean tekemään sveltellä komponentteja. Ilmeisesti web komponentit ovat vielä vähän kankeita. Ehkä pääasia nyt kuitenkin että saisi chartit ja muut datan visualisoinnit jotenkin harjoiteltua, niin voi miettiä sitten mahdollisisa seuraavia liikeitä. Vatvottuhan tässä on jo kauan. Onneks nyt on ostettu osamaksu-tuolikin, jossa on niin hyvä istua että. Ehkä jopa pelatakin, kun se pelituolin nimelläkin kulkee.