Lyhyesti tulopainotteisesta osakesijoittamisesta
Ehkä tuo tulopainotteinen osakesijoittaminen oli huonoin vaihtoehto suomennokseksi, mutta menkööt. Kyse on siis income investing -ajatuksesta. Yritän tässä hahmottaa itsellenikin mitä se on, sillä se mikä kuva päässäni on tästä ajatuksesta ei ole edes se mitä itse harjoitan.
Tarkoitus on päästä kaikenlaisesta isommasta säätämisestä eli sen kultaisen jyvän eli parhaan myyntiajankohdan etsimisestä. Se kun harvoin onnistuu ja se toinen ja kolmaskin sija on yleensä vaikeaa. Itse olen muutaman kerran siinä onnistunut, mutta mitään isompaa iloa siitä ei ole ollut. Yleensä olen keskittynyt myymään huonoihin aikoihin. Mutta se ei liity itse tähän asiaan.
Eli yksinkertaisesti hankitaan osakkeita ja instrumentteja jotka antavat maksavat mahdollisimman vakaat osinkoa niin ylä kuin alamäissä. Eli osinkotuottopuoli olisi koko ajan kasvava, niin että ei tarvitsisi myydä rahantarpeessa osakkeita eli koskea pääomaan. Yleensä kun myyntihetkellä osakkeen hinta saattaakin olla alavireessä, joten joutuu myymään enemmän osakepotistaan saadakseen saman summan kuin jos osakkeen hinta olisi korkeammalla. Tämähän korostuu varsinkin näinä aikoina, jolloin tuntuu, että vaikka indeksit näyttävät ylämäkeä, niin silti juuri se oman osakkeen rahallinen arvo laskee.
Luonnollisesti tuloperusteiseen sijoittamiseen keskittyvän on myös mielellään oltava mahdollisimman varma, että juuri tämä instrumentti jota ostaa, kattaa myös vaikeiden aikojen arvon tiputukset ja jopa osingon leikkaukset. Hyvää ja tarkempaa pohdintaa saa esimerkiksi Bruce Millerin kirjasta: Retirement Investing for Income ONLY: How to Invest for Reliable Income in Retirement ONLY from Dividends. Tätä voi klikata huoletta, ei ole affiliate-linkki.
Tässä lyhyesti kirjoittaja etsii amerikkalaiselle perheelle kohteita, jotka toisivat tuloa noin 5% inflaatiokorjattuna. Ja muutenkin kirjasta saa mukavasti perustietoa ameriikan maan meiningeistä eri instrumenteilla.
Bruce Miller kirjoittaa myös Seeking Alphassa runsaasti ja hänen Savy Senior -salkkuaan pääsee aina välillä seuraamaan. Brucen sijoitustapa on ollut High Yield -instrumenttien keräämistä, mutta ei samalla lailla Very High Yield -meininkiä niin kuin allekirjoittaneella. Yhdessä viimisimmimmässä tekstissään hän oli kuitenkin päätymässä tekemään korjauksia salkkunsa kokoonpanoon vähemmän riskisempään suuntaan. Eli ei mikään huithapeli. Muitakin income/ high yield -sijoittajia löytyy Seeking Alphasta mukavasti ja näiltä voi ottaa oppia miten itselleen sopivaa salkkua rakentaa.
Yleensä income investing -ajatukseen kuuluu myös tarpeeksi laaja ja monipuolinen hajautus, että yhden osingonlasku ei vaikuttaisi kokonaispottiin liian paljon. Toki on myös aloja jotka todennäköisemmin leikkaavat osinkoaan. Pikainen muistikuva kirjasta oli, että vaikka reit-osakkeet leikkasivat osinkojaan, mutta palautuminen oli nopeampaa koska näiden tulot pohjautuvat fyysisiin kohteisiin. Näin karkeasti sanottuna.
Mikä minun tyylini sitten on?
Näköjään kapeasti hajautettua ja Very High Yield instrumentteihin ja velkaakin vielä on. Ja mausteena bull ja bear -sertifikaatteja. Eikä siitä sen enempää. Välillä tuntuu kieltämättä vähän tältä: