Katsaus vuoteen 2020

Olipa vuosi tosiaankin. Tauti kurmotti maapalloa ja tesla kiipesi bitkoinpuilla taivaaseen. Vielä maaliskuussa voiteltiin näyttävästi indexiä ja sen jälkeen ollaan oltukin veden alla ja syvällä. Syvimmällä oltiin -70% kun nyt vuoden lopulla ollaan noin -30%. Onneksi noista maaliskuista on jo kauan, ei muisti riitä niin pitkälle. Muistan vaan ajatuksen että pitäisi myydä sitä sun tätä.  Taisinpa 2019 myydäkin kaiken, joten maaliskuussa ei tullut sitten toistettua. Olisko ollut, että nettovarallisuus kävi siellä koputtelemassa 40k:ta. Myöhemmin otin ulkonaista velkaa, jonka laitoin vähän liian aikaisin tulille.

YTD 2020. Punainen viiva allekirjoittaneen.

Tänä vuonna olen tapojeni vastaisesti myynyt voitolla jonkin verran. Tai toki korona-kuopassa tuli myytyä myös paljon miinuksella. Se toki vähän harmittaa nyt, että vähentelin tuota CLM:ää kun teki mieli ostella. Tokihan muuten perustelen sen ison potin kaventamisella ja voittojen otolla. Kuudestatuhannesta kappaleesta on nyt jakojäännös jäljellä, mutta kun ei sille oikeastaan ole mitään käynyt kuin nousua tullut, niin sikäli 20% osinkotuotta olisi tehnyt hyvää lopputulokselle. Osinkojahan tuli 15 852,38€. Eli noin viisitonnia enemmän kuin viime vuonna. Dollareissa 18130,68$. Tokihan siinä oli jo Cibuksen euroina maksamaa osuutta jo mauste. Seuraavaksi tulee sitten myös kanadandollareina. Ruotsin kruunuja ei nyt tule, kun Cibuskin maksaa euroina. Loput ruotsalaisista myyty. Tokihan esim INVEST ja RESURS JA SHB olisi vielä nousseet, mutta rahastin ne nyt pois kun mieli teki psyko-tuotteita ja osinkoja.    

Pelkän osinkosijoittamisen sijaan siirryin myös jonkin verran arvo- ja arpalippuosastolle. Jonkin verran tein myös treidintynkää muutamalla lapulla. Olen iloinen että niistä otin voittoja. Salkku versus velat ei oikein kestä, jos joku heittäytyy hirveästi miinukselle. Leverage kerroin kävi jo 2.15, mutta pääsi nousemaan taas 2.17. Eli mukavasti lähestytään jo että velkaa joskus olisi vähemmän kuin osakkeita. Kieltämättä mukava välittäjä haluaa myös olla tukena ja alensi hieman kaupankäytikuluja usaan. Toki sen jälkeen innostuin näihin kanadalaisiin ja ruotsalaisiin, niin se menee. Myös korkojen maksu on tällä hetkellä toistaiseksi katokolla. Mikä on tietenkin mukavaa kumuloinnin avuksi. Välillä kun on pohdituttanut, että siirtyisi IB:n puolelle, jossa kulut olisivat vielä alhaisemmat. Mutta katsotaan. Tällä hetkellähän on muutto UK:sta Irlantiin. Toivottavasti ihana asiakaspalvelu pysyy samana.

Mielenkiintoinen oli Lynx Basicin uusi ominaisuus, jossa se näyttää miten valuuttamuunnokset tai jopa kauppa on onnistunut. Näyttää että valuutan kanssa työskentely on tuonut noin 3500€. Teinhän minä jopa ihan valuuttakauppaakin kun halusin että Turkilla menisi paremmin. Taas sieltä pienen otin, vaan isommaksi olisi mennyt. No hätä, ei tullut miinuksia.  Rahaa olen lykkinyt vuoden ajan salkkuun noin 40K (sis lainat), ottanut 1500€. Jos nyt oikein hahmotin, säästöosuus palkasta on noin vähän alle 50%.

En viitsi nyt pelkkää devaus-kirjoitusta tehdä sen puolesta, että tein nyt miten yksinkertaisinta oli, että liitin nyt osakkeet vanhalla kunnon copypastella sivuille.  Paljon, paljon tätä pohtinut miten se kannattaisi. Mutta tämä Ghost-alustan editorin mainio toiminnallisuus että LibreOfficessa kuten varmaan muissakin saa csv:n tallennettua valmiiksi html:äksi, joten iisibiisilemonquiisi. Toki kehitystyö jatkuu, mutta hitaasti kuten tapana on.

UUSI VUOSI

Mitäs sitten uudelle vuodelle.  Nyt netto-omaisuus kurkottelee jo 30K. Pääsisikö tänä vuonna 50K? Osinkojen teoreettinen määrä ylitti joskus jo 20K/v, mutta silloin leverage kertoimet olivat jopa minulle turhan korkeita. Tällä hetkellähän arviossa lukee 15K ja se saavutettiin. Että jos pääsisikin tänä vuonna tuonne 20K/v?  Ensivuodelle on koko vuodeksi töitä mikä on oikein helpottavaa. Ja veroprosenttikin laskee. Ja jos muuten vointi saallii, niin luulen että tulee tehtyä lisätöitäkin.

Onhan se toki mukavaa, että on voinut olla pörssin nousuissa mukana. Olemalla suoraan aktiivisempi eikä vain mutu-aktiviinen, niin voittoja olisi voinut kerätä enemmän. Se toki tarkoittaa että pitäisi olla myös pätäkkää jolla tehdä mainioita, harkittuja ja nopeasti reagoituja osto- ja myyntitoimeksiantoja. Mutta hyvä myös pitää salkussa noita nousevia yhtiöitä jotka maksavat myös osinkoa. Koska sillähän pääasiassa tämä minun homma toimii. Ja siis nousevia, jotka pitävät salkkua pinnalla. Kummasti rahan tarpeessa on mukavampi myydä noita voitolla olevia, vaikka toki pitäisi antaa rahan antaa rauhassa kasvaa. Kovaa työtähän tämä on loppujen lopuksi; haalia tietoa, onnistua ja epäonnistua, mutta osakesalkkua on hyvä tosiaan hoitaa, kerätä hedelmiä ja koettaa parsia kokoon oksia joita on huonona hetkenä tullut liikaa katkaistua. Ja se lannoitus, niin. Kompostista lisää voimaa.  Pitääkin tarkistaa jotenkin miten paljon notia tappioita mahtaa olla vielä jäljellä.

Mahtavaa Uutta Vuotta kaikille. On ollut mukava seurata teidän iloja ja suruja, olla mukana nousissa ja laskuissa.