Joulukuu 2021 - vääntöä

Koronatartunnat leviävät kuin uudenvuoden tulitteet, joista ihmiset ottivat taas kiloittain loukkaantumista nenuihinsa kun vapautta taas rajoitetaan. Ihmeellinen on ihmisen mieli ja ihmeellisempi on ihmisen mieli joukossa.

Kulkutautimyönteiset puhuvat vapaudesta ja oikeuksista aivan kun yhteiskunnassa asuvalla ihmisellä sellaista olisi muutenkaan. Möngertävät harhassaan ja mölisevät pahemmin kuin sonnilauma seitsemässä veljeksessä. Nämä Darvin Awards -ehdokkaat puhuvat heidän vapaudestaan ja heidän oikeudestaan ja unohtavat samalla että on parit miljoonat muut ihmiset joiden vapaus rajoittuu näiden riemuidioottien takia. Valitettavasti yhteiskunnan on yritettävä suojella myös heitä ja tämä tarkoittaa että muutkaan eivät pääse ravintoloihin, kuntosaleille tai muuallekaan. Kiitos vaan paljon, mutta <keskisormihymiö tähän>. Salaliittoteoriat on niin kivaa ja jännää, muttei paljon auta yrittäjää joka joutuu pistämään lapun luukulle.

Näin vuoden lopussa on kiva katsella vähän taaksepäin. Oikeastaan oikein kiva, kun sitä tuntuu että on kehittynyt pikku hiljaa. Tuntuu. Onhan toki nousua ollut ja laskuakin, kaikenmoista. Tuntuu, että olen vähän paremmin reagoinut, vaikkakin myös hidastellut. Ainakin vuoden tilastojen mukaan olen tehnyt tappiollisia kauppoja enemmän kuin voitollisia, määrällisesti, mutta olen ottanut isompia voittoja kuin tappioita. Monestihan juuri tuo kohta on toisinpäin ja olen kyllä tuloksista huomannut että se ei ollut hyvä. Toki myös kauppaa on tullut tehtyä, ostoja ja myyntejä kumpiakin n. kymmenellä miljoonalla eurolla. Ja koska välittäjäni on ihana, vienolla pyynnölläni se laski taas kaupankäyntikulujani.

Osinkoja tuli nyt 2858,47€. Tekisi mieli kirjoittaa, että "vain", mutta voittaahan tuokin nettopalkan. Nyt kun ilmeisesti meni lisäprosentille, niin nettopalkkaa tuli pyöreät 1400€. Jee. Ja siis vielä on täydet tunnit. Jos sijoitustoimintaa ei olisi, saattaisi tulla jo huolestunut ilme kasvoille.

No joulukuussa tein vihdoin sen (taas) mistä (aina) höpötän - myin salkun tyhjäksi. Nostin 21t ja maksoin ulkoisen sijoituslainan pois. Tämähän tarkoittaa heti teoreettista n. 8% (+kulut) vähennystä menoihin. Ja siis kummasti helpottaa palkkapäivänä kun olin tottunut lyhentämään vähintään 500€ kuussa lainaa pois. Esimerkiksi juuri tänä jouluisena palkkapäivänä se oli oikein kiva.

Kuten tapoihini kuuluu, tunsin synkeyttä kun tilin netto valui alle 100t ja tuottoprosentit myös. Tietenkin jo hidas myyntipäätös ehti antaa salkun tippua arvossaan, omg. Mutta koska omaan sopivasti uhkapelaajan mentaliteettiä, paitsi että teen vaan harkittuja ja hallittuja päätöksiä, täytin salkun maltillisesti. Samalla törmäsin uuteen ajatukseen ja muutamaan uuteen firmaan. Uusi ajatus oli Natural Gas (idea tuli jälleen twitteristä ja koska se vaikutti hyvältä, niin se juuttui päähän ja oli pakko toteuttaa). Toiset olivat $SSSS ja $ZIM. Edellisellä firmalla on mennyt niin hyvin, että tämä haluaa jakaa osinkoja kovasti omistajilleen. Ja yllätys yllätys, minullehan tämä käy. Toinen, $ZIM, sopii hyvin akustiselle moraalilleni, kulkeehan tämä tankkerifirma hyväntekijävaltio (sarkasmia) Israelin lipun alla. Otetaan rahat pois ja pistetään piruuttain avustusta palestiinalaisille. Henkilökohtaisen kapitalistisesti olen iloinen että nämähän nousivat kivasti niin kuin pitikin ja koska sijoitusfilosofianäkemykseni mukaan kovasti nousevat myös kovasti laskevat, niin purkitin hillot hyllyyn ja kävi niinä päivinä että niinhän ne muutkin ajattelivat ja laskua tuli. Nyt ne on taas salkussa ja niille on kerääntynyt taas arvonnousua. Kummasti raha helpottaa moraalista ahdistusta.

Mitä kaasuun tulee, niin en löytänyt Lynxistä tähän ilmaavaivaan muuta kuin $GASH ETF:n joka onkin aika pirun ihanan volatiili eli mainiosti treidattava. Tästä vähän jo ottanut talteen rahaa ja nyt kun taas laski, niin yritetään ostaa taas halvalla. Nämähän eivät ole siis mitään ostosuosituksia, koska peesaaminen vie rahasi. Tee tutkimuksesi ja osto- tai myyntipäätöksesi sen mukaan. No kaasulla on tapana nousta päähän niin kuin valitettavia tapauksia on esimerkiksi runouden maailmasta, mutta ei mennä nyt niihin, vaan innostuin pitkästä aikaa laittamaan rahaa myös Nordnettiin. Tälläisenä puolimatkan Midaksena futuurien bullipuoli oli puolellani ja otin sentään vähän jopa rahaa takaisin omalle tililleni. Unohdin toki että myös beareja on käytössä, kun sitten uhkapelaajan mentaliteetilla laitoin uusintahakemuksen voitoista sisään, niin lähtikin laskuun. Nyt siellä odottaa maanantain avautumisia muutamat sataset että voisi tappiot ostaa voitoiksi. Että niin on lyhyt tie voitollisuudesta synkeään syvään. No, olen oppinut että se parintonnin oppiraha on aina välillä maksettava. En niin, että se olisi joku välttämättömyys, vaan että mieluummin välttelisi. Tappiot kun niin ilkeästi uhkaavat haluavaisuuttani päästä iloiseksi veronmaksajaksi.

Olisipa kaikki yhtä kaunista kuin vauhti millä sitä toteutetaan. Tänä vuonnahan melkein ja paino sanalla melkein sain netto-omaisuuteni kasvamaan maagiseen 150 tuhanteen. Niin pienestä kiinni sekin. Mutta housut olivat liian lyhyet. Voittoprosentti oli ytd ath muistaakseni jotain 144% parhaimmillaan. Ja kuten kerron, sitten se olikin jo alle sadan. Sain onneksi puristettua loppulukemikseni 123,83 eli noin 25% nousu muutamissa päivissä kun harmageddonin alku siirtyi.

Tänä vuonna periaatteenani on ollut, että en itse laittaisi rahaa osaketilille ja hyvinhän se on pysynyt. Tosin kerran laitoin tonnin, mutta taisi olla ylimääräistä kun olin nostanut 3 tonnia. Eli poispäin salkusta olen ottanut noin 20 tuhatta. No, sitä on hankala laskea, näköjään vielä alkuvuodesta olin lykkäillyt rahaa ja kun oli tuo maan vaihto Irlantiin, niin teknisiä siirtoja on ollut salkun verran välittäjän taholta.

Osinkoja yhteensä tuli 41 445,51€ näyttäisi tämänhetkinen tilanne. Eli korkeammalla veroprosentilla ollaan. Näin piensijoittajan statementtina toivoisin maltillisempaa verotusta että ihmisillä olisi mahdollisuus kerätä eläkettään tai muuten varallisuutta, kiitos.

Velkamäärä on salkussa ollut parhaimmillaan varmaan tuolla 600t puolella. Tätä kirjoittaessa noin 300t. Itse salkun osakemäärä on ollut siinä 400-500t. Kuten muutaman kerran muuallakin olen maininnut, tykkään tehdä treidaus-veivauksia arvokkaammilla osaketuotteilla. Velan kanssa kun pitää olla varovainen, niin mieluummin käyttää vaihtotuotteina osakkeita jotka ovat arvostettuja niin ei harmita niin paljon jos ne jäävät käteen - ja isompina kasoina osinkomääräkin on ihan kiva, vaikka muuten olisi osinkoprosentti pienempi kuin mitä yleensä pitää. Tällä hetkellä salkussa näkyy esimerkiksi $MAIN ja $T. Mainin ex-dividend -päivä on huomenna ja $T:n 7. pvä. Näihin osinkopäiviin tulee kiinnitettyä aavistuksen enemmän huomiota kun eräs sharevilleläinen mainitsi niistä. Jos kaikki menee niin kuin ajateltu, osinkojen ja myyntien jälkeen velkaa taas vapautuu muuhun käyttöön. Nythän lista on aika lyhyt, mutta tuli myytyä taas isohkomäärä kaikenlaista. Näköjään olen keskittynyt myös teknologian hyvyyteen kun on $BST ja $AIO ilmestynyt salkkuun.

Seeking Alphassa otin ilmaistestin jälkeen kuukaudeksi Steven Bavarian tutkimukset luettaviksi (toinen hyvä CEF-maailmassa on Standofd Chemist ja Nick Acerman). Hän pitää yllä Widows & Orphan -salkkua ja muita jotka sopivat hyvin maltilliselle eläkesijoittajalle.

Itse tunnen itseni niin vanhaksi, että FIRE ei oikein väänny suussa, joten puhun vaan eläkesijoittamisesta, ehkä jopa esieläkesijoittamisesta. Koska olen alkanut vasta 2017 isommin sijoittamaan, niin olen valinnut tyylikseni korkeaa osinkoa maksavat tuotteet. Kiitoksen ansaitsee twitteristä Jarmo Friman joka keskustelee ja pohtii ja antaa hyviä vinkkejä pohdittavaksi ja jakaa sijoittamis-mielenkiintoista sisältöä. Ja muitakin ympäriltä löytyy. Hyvää kohinaa. SE:n lisäksi käyn välillä StockTweets-sivustolla jos sieltä löytyisi vastauksia ja vahvistuksia ajatuksille. Ja ideoita. Siellä reagoidaan aika nopeasti pörssimaailman liikkeisiin. Yleensä ottaen, minusta ei ole treidariksi, mutta voin ottaa swingin jos eteen tulee. Tuolla ajatuksella ei mene liian vakavaksi että pakosta yrittää vääntää jolloin yleensä saa aikaan vain tappioita. Impulssikontrolli on varmaan yhtä heikko kuin ennenkin, mutta uuden tiedon valossa tulee käytettyä sitä ehkä viisaammin.

Mitä tulevaisuudessa. Hyökkääkö Venäjä Ukrainaan? Lässähtääkö Covid mutaatioihinsa ja maailma pelastuukin? Vai oliko tämä portti vielä megamuunnoksille? Palaako nahka ensikesänä ja nouseeko melanoomien määrä kuinkakin paljon? Eli miten luonnon ääriolosuhteet etenee? Jatkaako poliisi flirttailua kansallissosialismin kanssa? Tulviiko pohjanmaa? Kannattaako enää sairastaa, kun ei ole enää hoitajia hoitamassa? Voittaako Suomi vihdoin paskinmaa-kilpailun? Loppuuko pisa-tuloksilla itsekusetus Suomessa? Tähän ja muihin polttaviin kysymyksiin saatte vastauksen kuluvana vuonna. Ja ei, kyseessä ei ole salaliitto.