Huhtikuu 2021: Ytd 43.61%

Taas oli tämä vuosien täyttökuukausi. Se tilaisuus meni ohi pikaisesti: olen ollut aika paljon yötöissä, sen verran että unirytmi on jossain klo 4 aamuyössä ja silloinkin on hankala nukahtaa. Tätä kirjottaessa vielä yksi yö edessä. Näistä öistä en valita, sillä nämä on olleet meille vähemmän tienaaville taas niitä päiviä, jolloin voi ajatella sitten palkkapäivänä myös lämpimiä ajatuksia.

Tosin tämä juuri ollut palkkapäivä meni vähän tiukaksi, kun päätin lyhentää salkun ulkopuolisia velkoja reilummin. Aivan ei ole vielä vararahastot kunnossa, mutta onneksi niitä on. Uusi harrastus, sukututkimus, on laitellut visaan miinuksia kun on pitänyt sen kautta hurjastella dna-pakkauksia ja jäsenyyksiä.  Huomasin myöskin että S-Visan korko oli noussut 9,5%:iin joten laskin myös luottorajaa kaksi kolmannesta. Taisi siellä olla vielä jotain muutakin toisarvoisia ostoja, mutta kun liittyvät ns. elämänlaatuun, niin välillä hyvä siihenkin antaa mennä. Sikäli mitään ylikallista, turhaa tyyliin tonnin puhelinta ei ole tullut hankittua. Esimerkiksi käytetty X1 Carbon ei ole turha. Kaikki sitä ennen ostetut läppärit olivat. S-laina taasen oli aikoinaan ainoa ja oikea mahdollisuus avittaa salkun nousua, vaikka onkin hemmetin kallista lainaa: korkoihin menee puolet lyhennyksistä ja 12,50€ per lyhennys päälle. Mieluiten tuota summaa maksaisi jollekin kaverille ym. taholle. No, ei nyt auta. Ei ole tahoja. Paitsi IBKR. Köyhän ystävä. Tai Lynx siis. Mukavasti ovat tulleet vastaan aktiiviselle lainaa käyttävälle asiakkaalle. Siitä iso kiitos.

Iloitsin jo tuossa että salkun koko ylitti 100K. Oli tosin toinen kerta. Ensimmäinen kerta oli ennen koronaa, sitten tapahtui kaikenlaista. Mutta sitten onkin vaan noussut ja minä yrittänyt osaamiseni rajoilla käyttää sitä hyödyksi. Ja onhan sitä plussaa tullut normaalien miinuksien sijaan. Ja kuten olen jo maininnut, verottajalla on noin kolkytdonaa miinuksia käytettävissä. Joku päivä minusta tulee veronmaksaja. Toki odottelen että nettosumma menee myös yli 100k. Aina helpompi hengittää mitä isompi osuus on etuvetoista eikä aina velkavetoista.

Tuossa olin jo tuomiopäivän tunnelmissa ja lyhensin velkaakin noin 150K. Vuositulot tippuivat n. 6000, vaikka saman verran otin voittoja kotiin. Tosin eihän tuo tilanne kauaa kestänyt. Ehkä ainoa harmistus oli ABBV:n trimmaus. Mutta toisaalta se meni osinkojen haromiseen (yliviikaroimiseen?) kuten hyviin tapoihin kuuluu. Ja samalla vähän... outoa ajatella... mutta jonkinlaiseen arvonnousuun on tullut myös panostettua. Sikäli voisin sanoa, että olisiko salkku tosiaan vähän terveemmän näköinen kun kolme suurinta on ABBV, MO ja WPC? ENB:kin tuolla listalla näkyy, vaikkain yllättävän alhaalla. O:ta ei näy, koska unohdin ostaa. T kävi listalla mutta rahastin pois. OHI on ehkä ihan tarpeeksi hyvässä painossa.

Niin kuin voi huomata, CLM:n myin jo välillä kokonaan tai siis rahastin pois. Ja tulihan se RO eli Rights Offering, mutta hullu maailma ei ole ainakaan vielä päästänyt hintoja alas, olisin himoinnut n. 9$ hintaan mutta ei. Sitä nyt on kerääntynyt taas salkkuun, samoin kuin CRM. Kun rights offering konkretisoituu salkkuun enkä ole tuhlannut siihen käytettyjä varoja on siinä taas aika kiva kuukausitulon virta. Nyt mennään jo tuolla kuukausipalkan tienoilla ja se on ollut tavoite ja mieluiten lisien kanssa. Toki rahaahan en voi nostaa salkusta ennen kuin velat on pois mutta lopulliseen tulokseen on vielä aikaa. Pääasia on edelleen että salkku hoitelee itseään kun minä en pysty sinne nyt enempää tunkemaan.  

Hassu yksityiskohta salkussa on TEF eli Telefonicá S.A. Rasittavia nuo jotka maksavat väemmän kuin neljä kertaa vuodessa. TEF maksaa siis kaksi kertaa. Olin jo kovasti myymässä kun se tuntui menevän vain alaspäin pikkuhiljaa, mutta päätinkin sitten tuplata kun näkyi pientä plussaa. No, nyt se on lievästi plussalla. Toki ehdin siitä miinuksia muutaman satasen ottaa epätoivon hetkinä, mutta siitä kuulee hyvää ja huonoa ja mukavaa jos joku auttaa myös eurovelan lyhennyksessä. Kahtoos miten käy. Uskon luonnollisesti että nousee kun osingonmaksuajat lähenevät. Kunhan pysyy plussalla, niin sekin riittäää - en usko oikein että miten sitä oppii enää näkemään punaista kun nekin ajat aina tulevat, joskus.

Oli minulla GEO vetokin, mutta kun vaimo sai kuulla siitä, niin sain niin läksytyksen että kilttinä myin pois. Olisihan se toki noussut ajan myötä, ehkä. Mutta toisaalta ei maksa osinkoa ja on kovasti paheellinen, niin parempi olla pois. Olisihan sitä voitoista voinut valkopestä lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen... ehkä sitä on tarpeeksi kaksinaismoralisti, niin ei pidä turhaa venyttää. Karma is a bitch.

Onko MO eettinen, onko ABBV? Kummatkin on mun vetoja cannan ja vaihtoehtoisten hoitojen suuntaan kun nyt ei ole varaa mihinkään aphriaan ja mindmediin. Olisi kyllä kiva olla joku psyko-salkku jossain. Erillään, muhimassa. Mutta nyt se on luksusta johon ei ole varaa. Toki MindMediä ym oli mutta kevyillä miinuksilla nekin meni. Miinukset on luksusta johon minulla ei ole varaa. Ja enköhän ole ihan tarpeeksi miinuksissa kunnostautunut. Toivon että sormet pysyvät vetreinä myyntinapilla kun sen aika tulee.

Ai niin osingot. Osinkoja tuli "vain" 1752€. Täytyy vielä maanantaina tarkistaa onko kaikki kilahtanut tilille sinne sun tänne, että summat on oikein. Eiköhän. Sovitaan jo nyt, että ensikuu on uusi osinko-ath.

Mutta joo MO:sta piti maintia, että se oli omiaan vähän "pilaamaan" velan lyhennyshimmeleitäni kun meni laskemaan. Pitihän sitä kauhoa kun arvasin että tuolla liikkuu kovasti rahaa joka haluaa mennä jonnekin. Ja mukavastihan se plussalla nyt on. Oikeastaan mun ajatusmaailma on mukavasti muuttunut sen ajatuksen myötä, että laatuun saa enemmän velkaa. Olin tyystin unohtanut tuon kun juoksin laput silmillä mun osinkorataani. ABBV oli hyvä esimerkki. Niin sitä ostettiin velkaksi, isommat summat antaa isommat voitot vaikka prosentit ovat pienempiä. Ja isommilla summilla saa ihan kivannäköisiä osinkojakin, vaikka prosentit eivät olisi huippusuuria. Tämä tietenkin kuulostaa ihan typerältä, mutta minulle tämä on ihan käytännöllistä ajatuksen muutosta. Laadullahan on nyt ollut tapana nousta kivemmin nyt kun kaikki muukin nousee.

Tokin perus CLM&CRM osinkokoneistus kuuluu vielä asiaan ja jos maailma menee niin kuin ennenkin, niiden arvo nousee prosenttien takia ja sinä aikana ne antaa hyviä kuukausittaisia osinkoja. Toki alunperin minulla oli CLM 6000kpl olisiko ollut 10-11$ pintaan tai jopa halvemmalla, joten kaiken veivaamisen olisi voinut antaa olla. Jos maailma olisi niin yksinkertainen paikka eikä pelottaisi. Tuplasti tuon verran sijotettuna esimerkiksi ABBV:hen pelottaa vähemmän. Niin se on. Kun on tunteet. Tämä ei ole jossittelua, vaan asioiden laitojen tutkimista. Jossittelua olisi ollut jos harmittelisin etten myynyt CLM kun se oli ath.

Ihminen, kuten minäkin olen, tuntee olonsa turvallisemmaksi kun se ostaa samoja tuttuja tuotteita kuten muutkin. Hyväksi havaittuja. Siinähän on se järki, että ajatus kun on globaali, niin hyvä pysyy hyvänä ellei jopa parempana. Ehkä kokonaistuloskin on parempi arvon, tuloksen ja muun kanssa. Ehkä olisin vähemmän hermostunut tai enemmän rento jos ostaisin mitä muutkin, järkevät sijoittajat (mutta en ole nuori enkä ole opiskellut kohtuullisia, sijoittamiseen riittäviä tuloja antavaan ammattiin). Turvallinenkin voi olla tutkimaton alue. Mutta niin tylsää kun se onkin ja niin paljon kun on valmiita mallisalkkuja ja kuinka ei-rokkaavaa se onkin, niin uuden oppiminen on mukavaa. Perse-edellä puuhun. Yritän tässä sanoa, että melkein mitään en kadu ja olen iloinen että olen löytänyt tuotteita joita nyt salkussanikin on - ja myös että olen löytänyt myös ns. turvallisemmat osakkeet ja tunnen yhteyttä sijoitusmaailmaan.

Edellisen kappaleen viimisissä lauseissa taisin nyt yrittää tavoittaa jotain mihin nyt älyllinen kapasiteettini ei riitä. Ymmärtte varmaan kuitenkin pointin, joka on ehkä että niin kiva kun on päteä, on kivaa saada myös sitä tuotoa. Kuin kone. Tunteet ovat vaikeita. En edes kovin vakavasti väitä ymmärtävänäni ettei nämä millä tätä pelataan ole pelkkää bittejä, vaan rahaa.