Devauspohtija... pohtii
Paljon tässä on saanut kierrellä ja kaarrella, pöpökin iski ja vapaita niin on ollut aikaa, pääkivulla ja ilman.
Olen ehkä hahmottamassa miten saan GraphQL:n käyttöön ja siihen löytyikin mainio alusta dockerin sisälle, nimittäin Hasura. Serverinä siinä on postgres, joka sikäli on hyvä, koska ilmeisesti vie vähemmän tehoja kuin MySQL/MariaDB. Ja koska devaus on puhtaasti tunnejuttu, niin postgressin käyttö vie ajassa taaksepäin, jolloin ihailemani oikeat devaajat, silloin kutsuttuina koodaajiksi, käyttivät postgressia ja muu oli tuubaa.
Sapper lienee valintani kun on SSR (Server Side Rendering), joka on kuin SSRI mielelle. Tietenkin voisi pohtia myös Hapia, mutta kaikki aikanaan. Miten minusta välillä tuntuu, että puhtaalla javascriptillä tämä kaikki olisi jo valmista? Ja olisi oppinut puhtaan javascriptin. Minähän en tietenkään sitä kurssiä käynyt loppuun jossa näitä olisi opetettu ja merkinnänkin olisi saanut.
Hasura verrattuna esimerkiksi Strapiin on mukavan selkeämpää. Tai en muista enää. Samalla lailla siinäkin tietokantaa sai näpertää. Samassa devaus-docker kompostissa minulla on myös PgAdmin4. Tutustutavaksi. ArangoDb. No, en oikein saanut siitä kuvaa. MongoDb? En tiiä. Data on kuitenkin sen verran relationaalista että pysytään siinä. Niin kuin mainitsin, SQLitekin olisi varmaan riittänyt. Tai pelkät tekstitiedostot.
Haluan siis sopivan kevyen tietokantaratkaisun (tietokantanahan voi pitä vaikka tekstitiedostoa, tiedän, kävin joskus kurssin), jonka käytön minunkin päällä voi käsittää. Nyt kun taas työt alkaa, niin ei pysty enää ajattelemaan monimutkaisia.
Nyt siis mitä pohdin on tuo adminpuoli jota nykyään kutsutaan ilmeisesti enemmän Dashboardiksi. Toki sitä ennen on kaikenlaista käytännön oppimista. Kirjoitan nyt tähän vielä itselleni selkeennykseksi miten homman pitäisi toimia:
- Kirjoitukset Ghostissa, tästä myöhemmin.
- Tietokantahommelit:
- Portfolio eli osakesalkku jossa senhetkiset osakkeet yms tuotteet, linkattuina erikseenmääritetyllä tavalla live-dataan, ainakin niin että voisi tallentaa tietokantaan eli cachettaa niitä. Muut fundamentit sitten pikkuhiljaa. Osakesalkkua voisi laajentaa käsittämään myös myydyt osakeet ja mahdolliset muut osakkeet ihan sisällön vuoksi.
- Osingot. Pienellä salkullahan voisi näppärästi näpytellä osingot käsinkin, mutta kun niitä on nyt näpyttelemättä aika paljon, niin suosisin mielläni automatisointia. Nyt salkussa on noin kaksikymmentä osaketta ja tarkoitus olisi tästä vain laajentaa mahdollisuuksien mukaan. Ja kun puhuin tunneasioista, niin osakesijoittaminenkin sisältää kummallisuutensa: Laiskuutta pitäisi osakkeet vähissä että olisi noin kuukausittain vähemmän naputeltavaa. Ja mikä tässä olisi se automaatiokohta. Automaationa kevyesti ajattelisin että uudet tiedot olisi helppo imaista tietokantaan kun niitä kuukausittain CSV-muodossa tulee sähköpostiin. Ainakin on testattu, että Hasuran lisäosilla json menee kivasti tietokantaan niin kuin olivat ajatelleet. Tosin jsonin pitää olla tietyssä muodossa. Eli pitäisi CSV pyöräyttää jsoniksi ja samalla muotoilla sitä. Sitä en vielä osaa. Sitä pitää pohtia. Ja muutakin pohdittavaa siinä kohtaan esim päällekkäiset tiedot.
- Sitten tietenkin osinkodatasta otetaan ulos vuosittaisen ja kuukausittaiset osingot että saadaan niistä käppyrä. Tai otetaan kuinka paljon kukin on maksanut tjsp. Tämä on teoriassa helppoa GraphQL:n kautta.
- Kulut olisi kiva laittaa esiin. Ne olikin joskus vanhoilla sivuilla.
- Sittenhän on itse ulkoasu. Että yritäisikö tietoja liimata Ghostiin vai pistetäänkö ihan erillinen appi pystyyn, jolloin ghostin infromaatio pyöritettäisiin uudestaan. Että aika full-stack -hommaa. Ghostissahan periaatteessa toimii sisäisesti js-kikkarat, niin kuin nytkin muutama siellä on. Että jos niitä lykäisi etusivulle. Upsis, alkaa mennä taas looppiin.
Eipä tässä tosiaan pysty etenemään kuin elefantin-syömis -taktiikalla eli pala kerrallaan. Että jos vaikka joku kiva todo-appi. Ei nyt tietenkään itseni tekemänä, koska sellaisiin on netti täynnä ohjeita. Tai sopisihan se "dashboardiin". Vai oliko se admin-portaali. Oi portaalit, minullakin oli joskus omani. Jos tekisikin sivun, johon lykkisi avoimista tietokannoista kummallista tietoa. Haluaisi myös sellaisen vierivän tekstin yläreunaan, ja <blink>. Jos olisin yliopistossa, olisin tehnyt tämän kaiken jo LaTexilla.