Devauksen tuulet

Tässä olen jo jonkin aikaa lämmitellyt devauksen taitojani. Opiskellut ja katsonut miljuunia juutuubi-videoita aiheista. Aiheista totta kai, koska tutkia pitää. Olen näitä puuskia saanut aiemminkin vuosien varrella, vaan ne ovat kuivuneet ja jääneet maahan. Ei toki ilman että kaikki ei olisi ollut hyvää pohjatyötä: istutaanhan koulussakin vuosia ja harva saa mitään aikaan, saati että opetus olisi laadukasta. Vaan jotain saattaa jäädä sielläkin päähän ilman että itsekään sitä tietäisi.

Taustanahan minulla on, että olen vanha keskinkertainen php-koodari. Sitten vaihdoin alaa ja tuli kolmivuorotyöt ja minusta tuli zombi. Ja se siitä sitten. Nyt en ole vanha, vaan vanhempi harrastaja. Mielenkiinnolla olen seurannut js-asioiden kehitystä. Se on jäänyt takaraivoon että jos. Ja JSON. Se on kiinnostanut. Datan käpristely ja elämään saattaminen. Joskus ammoin riitti että sain, muistaakseni jqueryllä ja mustache -templateilla näkymään WordPressin json-apin kautta toiselle sivulle tavaraa. Toki silloin joskus tuli kaikki Symfonyt ja muut php-frameworkit testattua. Mutta ne olivat niin grande bloattia että ei innostus riittänyt kun yksin teki. Taisin käydä jossain isommassa firmassa tarjoamassa itseäni Zend-frameworkin kehittäjäksi vaikka ilmaiseksi, vaan ei onnistunut. Liekö ollut enää kyseistä firmaa – tai frameworkkia.

Mutta kuten sanoin. Kehitys on kehittynyt. Ja minkin yritän nyt välttää yövuoroja.

Taisin aloittaa laajemman harjoittelun Angular 1:sestä. Taisihan siinä olla joku CLI jonka asensin ja olin että voi herranjee, enkä positiivisesti. Sitten tuli versio 2 ja sen hetkiset aivokapasiteetin puutteet kiepauttivat minut muihin harrastuksiin . Ja taisi olla ne yövuorotkin katkaisemassa aina kuukaudesta muutamat viikot. Sitten koetin Reactia ja se oli jo vähän helpompi. Taisin asentaa CLI:n ja siinä sitä sitten oltiin että mitä nyt. Katsoin muutaman videon liikaa ja se oli siinä se. Taas vähän liikaa ison maailman juttua oli se.

Nyt sitten on ollut vuorossa Vue ja tämä on vaikuttanut hyvältä. Kiinassakin tykkäävät kuulema. Varsinkin Nuxt js on ollut sellainen hyvin lähestyttävä paketti. Miljuunan juutuubivideon jälkeen (toki osa niistä on ollut ihan tavallisia pelivideoita) olen vielä hengissä. Ja paljon toki sitä sivuavaa olen opetellut; css-frameworkkeja ja vaikka GraphQl:lää. Asensin juuri senaiheisen plugininkin tähän WordPressiin. Toki tämä mikään ei olisi onnistunut, ellen olisi saanut hackintoshia pyörimään työkoneeksi.

Nyt otin oman pienen VPN-serverinkin ja olen viettänyt ihanaa aikaa kun olen saanut asentaa itse serveriä. Nqinx ja MariaDB ja phpMyAdmin ja node tietenkin, joka ei olisi oikein onnistunut tavallisessa WebHotellissa. Olen päivittänyt PHP:tä ja taistellut bugien kanssa. Kerran onnistuin sulkemaan pääsyni serverille mutta hätäyhteyden kautta pääsin poraamaan reijän palomuuriin. Kaikenlaista sitä.

Mutta tässä on suunnitelmissa jo nomandiikkaa elikäs että tekisi ulkona hommia eli harjoitustöitä. Kävin jo kerran minun vuoden 2011 raahattavalla mac book pron:n kanssa Think Tank Centerissä (vai mikä se olikaan) koodaamassa muutamankin hetken ja hyvältä tuntui, että voisi mennä uudestaan. Että säitä odotellessa. Toki piti hankkia uusi läppäri kun ei sitä kuitenkaan jaksaisi tuota 3kg:n läpiskää mukanaan raahata kun tietokonereppukin on, toki hieno, mutta ankea käyttää.

Haaveena oli joku käytetty Lenovon Carbon X1, mutta kun laskeskeli, niin outletista löytyi Huawei, joka mopomallinakin on oikein riittävä. Toki juutuubia tuli aiheesta seurattua enemmänkin, mutta onneksi jo muutaman sadan videon jälkeen tajusin, että enhän minä videoita tee, niin en niin niitä tehojakaan tarvitse. Vaikka olisihan se Razer Blade ollut hieno. Tosiaan tässä kun on tehnyt keikkaa ja nostanut välipäiviltä kansalaispalkkaa, niin on hyvä pitää ostot sellaisella tasolla että ostaa asioita joilla pärjää ja vähän yli. Nykytekniikka on näes siitä mukavaa, että se on niin kehittynyttä että vähemmälläkin pärjää: i5, 8GB rammia, vaikkakin ihan kolmosta, 256 M.2 ja hyvä akku ja min 14″ näyttö, niin tuossakin on jo ihan liikaa. Kunhan on hyvä näppis kuten hankitussa (ja kuten lenovoissa olisi).

Mutta joo. Jätetään muihinkin päiviin kirjoitusta. Tokihan kaikessa ollaan oltu niin alussa tässä – jo pelkkä gitin opiskelu ja Prettier/ESlintterin vaatimusten tuska on hidastanut kehitystä. Vähitellen taas oppii googlaamaankin. Mutta sillä ei ole edelleenkään mitään väliä. Minä olen vanha mies, minulla on aikaa odottaa. Nuorena ei ollut. Tosin nuorena ei ollut myöskään tätä kehittynyttä nykytekniikkaakaan.

Katohan. Hyvä päivä devausblogin ensimmäiselle tekstille: 1.4