CEF-tuotteista Lynxissä
Tämä on vain nopea vastaukseni Sharevillessä kysymykseen CEF:eistä ja verotuksesta Lynxissä.
CEF:fit on verotettu oikein. Trustit, esim ROYT, meni kanssa 15% mukaan eli eivät viitsi kiusata asiakasta niin kuin eräässä paikassa lähellä sharevilleä.
Minä jouduin kyselemään uusiksi viime verotuksessa pdf:n tietoja, kun Lynx ei ollut huomioinut ollenkaan Return of Capitaalia eli ROC:ia ja minulle sitä tulee paljon. Korjasivat, ei siinä mitään sen kummempaa tai vaikeampaa. Toki tekivät niin kuin ideaalimaailmassa että ilmoitetaan oikeat osingot ja ROC on verovapaata (vai miten se meni). Vaan Suomen verottaja käsittelee ROC:it ihan osinkoina, joten samaan könttään menee.
Vähän ajattelen samoin CEF:istä. Ne on hajautettuja ja hajauttavia tuotteita ja ammattilaiset siellä sijoittelee paremmalla käsityksellä kun itsellä on. Toki saavat siitä palkkansakin.
Mitä olen nyt CEF-maailmaa tutkiskellut, niin Sweet Spot osingoissa on jossain 8-9% tienoilla. Silloin niillä ei välttämättä ole niin paljon esimerkiksi vipua käytössä ja tuottokin on monissa yli sata prosenttia eli osingo turvattu. Vielä kun saa ostettua discounttina, niin dollarilla saa enemmän kuin sijoitusten arvo niiden sisällä on.
Lynxin tilinhallinnassa on myös mainio fund parser joka näyttää kaiken mitä halutti CEF pitää sisällään.
Ja tosiaan, jos menee yli tuon Sweet Spotin eli yli 10% jopa tuonne 20% osinkotuottoon, niin meno on sen mukaista sitten (toki kaikki laskee silloin kun kaikki laskee). Pääoma todennäköisesti vähenee ja osingon leikkaukset ovat mahdollisia ellei jopa todennäköisiä. Näitä punastelevia varten onkin mietittävä itse miten niihin suhtautuu ja toistella itselle, että nämä ovat vain kassavirran kasvatusta varten.
Itsellä on nyt Google Sheetissä kohta, joka näyttää milloin markkinatappiot kuittaantuisi saaduilla netto-osingoilla, jos tarvitsee vaikka veroja varten myyntejä.
SA:ssa esim Steven Bavaria on kirjoittanut paljon tästä aiheesta. Oikeastaan viimeisin muistikuva hänen ajatuksistaan on ollut, että hän oli siirtymässä näihin vähän vähämmän riskisiin CEF:feihin. Luin hänen kirjoittamansa kirjankin Eläkesäästämisestä HY-tuotteilla, vaan on hävinnyt se kirja markkinoilta. Olisikohan se jossain tallessa. Oli hyvä perusteos aiheesta.
Ajatushan on se, että miksei ostaa samantien vakaampaa joka tuottaa vähän vähemmän kuin riskisempää joka kuitenkin leikkaa osinkoaan.
Ja näissäkin voi sokaistua. Esim AMZA (joka on oikeasti ETN, ei CEF) oli jossain vaiheessa minulla ja muilla kovasti haluttu tuote ja suosittu Cash Cow, vaan niin se osinko ja tuotteen hinta laski kuin lehmän häntä.