Alitajunta tietää, kuka uskoo?

Tästä nyt tulee osin jälkiviisasteleva ja ehkä sekavakin teksti, mutta käytän sitä työkalua nyt selkeennyttääkseni edes vähän tulevaisuutta. Olen lukenut paljon sijoittamiseen liittyviä kirjoituksia, pääasiassa Seeking Alphasta ja joiltakin yleisimmiltä foorumeilta. Jonkinlaista kohinaa päähäni haen myös StockTwitsistä, jonka jälkeen yleensä olen innostunut jotain ostamaan – niiden innoittamana joilla on ollut siihen varaa.

Tilanne ei ole vieläkään muuttunut, että olisin hankkiutunut eroon mitenkään mainittavasti sijoitusveloistani, globaalisti liikkuvien hyvien ja historiallisten neuvojen uskomina tai edes läheiseni joka on toiminut rahamaailmassa riskien hallinnassa. Olen ollut tälläinen aina, jo lapsena lähdin omille poluilleni ja päiväkodin ja jopa virallisempi taho oli minusta huolissaan. Monet neroiksi myöhemmin kutsutut ovat aloitttaneet elämäntaipaleensa vähän levottomammin ja monet heistä ovat kovasti myös menestyneet maailmallisilla ja ehkä myös mitatuilla henkisillä mittapuillla, vaan minä en ole ollut yksi heistä.

Kieltämättä pelkkä hengissä pysyminen on ollut usein onnen tai viranomaisten turvaamaa. No, oli miten oli, hyvinhän tässä on päässyt sikäli käymään, että olen kiinni mahdollisuuksisissa: hengitän, syön laadukasta ruokaa ja nautin pohjoismaisesta hyvinvointivaltion palveluista. Ja töissäkin on saanut käydä. Hyvin monipuolisen eli sekävän ja pätkäisen työuran tehnyt ja vieläkään peruspätkäduunarina mitään ei ole koskaan lukkoon lyöty. Enpä ole itsekään ehdointahdoin vakityöhön hakeutunut eikä sellaista ole tarjottu siellä missä olen tykännyt olla. Palkkakehitystä ei ole päässyt sikäli olemaan kuin että töitä on ollut ja sen päälle kenties lisätöitä. Perintöä en ole saanut, toki saanut jonkin verran korotonta lainaa, siitä kiitos. Ja myöhemmin sitten korollista osakkeita vasten.

Laajempiin opiskeluihin valitettavasti esti kouluallergia ja alemmuuden tunne, ehkä myös tietty hermostollinen levottomuus jota itsekin pidin liian kauan yllä elintavoillani. Niistäpä ei sen enempiä. Runoilija Rimbaud teki kuuluisat runonsa ja meni sitten myymään kameleita ja kuoli syöpään, vai miten se meni. Jokaisella on oma historiansa, toiset parempia varoittavia esimerkkejä kuin toiset. Näin on ollut aina.

Mutta oli minulla jotain järkeenkäypääkin mitä piti kirjoittaa. Niin, että tässä on tullut alitajuntaansa säilöttyä informaatiota mitä kannattaisi tehdä. Rahallisesti uskon, että minun olisi kannattanut ruveta trimmaamaan omistuksiani silloin kuin julisteilin että salkku on ATH. Tai oikeasti parhain olisi ollut silloin kun EDF-fundin sisäpiiriläiset myivät, oliko se nyt 30.8 aikoihin.

Tässä oli nyt kuitenkin pari ajatusloukkoa johon juutuin. Olisiko ahneus ja tosiasioiden tunnustamattomuus kaksi niistä, yksi ehkä jonkinlainen miellyttämisen tarve että saan jostain rakkautta ja hyväksyntää kun salkkuni on näinkin ja näinkin kovilla tuloksilla. Ja että tiedän paremmin kuin muut, että tällä kertaa minä olen oikeassa. Ja yksi lienee jonkinlainen sokaistuminen summille: Että vaikka muutamien parin tonnin myynneistä, vaikkapa muutamien niin että summa olisi jossain kymppitonnissa, velasta olisi vähentynyt jos aika iso lohko ja toisaalta minulle olisi tullut hyvän sään aikaa ihan kiva ostokassa vaikka tähän 5% notkahdukseen. Ehkä olisin jopa tottunut siihen ja malttanut odottaa tulevaan isompaan notkuun.

Monethan ovat puhuneet ihmisen tavasta juuttua johonkin summaan, niin kuin mainitsin. Itsellä se ehkä oli kun peliongelmaisen tapaan nostatin vipuisesti kuvitellut vuosituloni tuonne 11 tuhanteen vuodessa. Siis kuvitellut siksi, että isommassa kuopassa se karisisi hyvinkin reippaasti eikä välttämättä ehtisisi nähdä toteutumistaan. Ja tuo 11 tuhatta on sekin puolibruttoa, että kaikkia veroja siitä ei ole otettu.

No juu. Tässä yritän kirjallisesti paljastaa itseäni itselleni. Yritän tässä kertoa itselleni, että se mitä epäilet kohinan keskeltä mitä saattaa tapahtua ja mitä pelkäät tapahtuvaksi, saattaakin tapahtua. Uhkapelaajalla kun on se jännä ajatuskuvio, että oikeasti hän haluaakin hävitä. Se tekee siitä niin voimakkaan tunteen. Se joka ei halua hävitä, pärjää vähemmällä riskillä. Sitä seisoo pelikoneen edessä ja lykkii rahaa sisään ja toivoo että raha loppuisi että pääsisi lähtemään siitä häpeällisestä tilanteesta. Ajattelenko minä, että en pääse tästä harrastuksesta keksimään muita harrastuksia ennen kuin päädyn makselemaan tyhjentynentyneen salkun jälkeisiä velkoja? Pelkään, että se saattaa osin olla mahdollista. Tälläisestä pitää päästä eroon tai mahdollisesti saada siitä liittolainen.

Onneksi tämä pörssipeli ei ole niin nopeatempoista kuin pelikonella, vaikka saisi tästä sitäkin. Kokeiltu on. Luotan myös jonkin verran siihen että alan olla jonkin verran hajulla mitä olen tekemässä. Toki minua on alitajunnassa mietityttänyt kovasti vaikkapa hajautuksen puute versus vaikkapa minulle liian isoihin positioihin. Niin vaikeaa, niin vaikeaa luopua 20% tuottavista. Sitä jotkut joutuu pohimaan tunteen kautta asioita jotka ovat monesti selkeää matematiikkaa.

No, olen saanut onneksi vähän trimmattua pienemmäksi positioita. Jokin StockTweets on ollut hyvä paikka myös koettaa kuunnella miksi jotain positiota on hyvä vähentää tai jopa myydä pois. Toki he tekevät sen omien summiensa ja salkkujensa mukaan, vaan ne katselevat myös kurveja ja tutkivat tunnuslukuja, jota minä teen vähemmän. Ylipäätänsä jakavat tietoa jonka perusteella minun olisi hyvä tehdä asioita.

Vaikea tällä omistautumisen määrällä on päästä Buffetiksi ja olla hävittämättä varallisuuttaan. Toki miinuksien realisoinnilla voi lykätä veroja. Mutta isommalla plussa tai vähemmällä miinussummalla myyminen säilyttää kyllä enemmän kapitaalia joka on aina hyvä kun puhutaan korkoa korolle -ilmiöistä.

Kirjoitan tässä sekavammin asioita jotka toiset ovat kirjoittaneet selkeämmin. Puhun tässä itselleni että jos se auttaisi uskomaan enemmän tekemään viisaita ratkaisuja. Tai ainakin viisaampia, vähemmän tyhmiä. Nythän salkkuni YTD on vielä kivasti plussalla, lähikuukausina vähemmän. Mukavaa olisi että se pysyisi minusta huolimatta tai jopa minun avulla positiivisella puolella. Tai lyhyemmin varallisuuden kasvu pysyisi positiivisena. Joka on yksinkertaisesti varat miinus velat. Miinus velat, tässä tapauksessa.