Ajatuksia Google Sheets apista
Arvattavasti devaus puoli on jäänyt taas vähän vähemmälle. No näin minulla käy monesti. Kun ei ole akuuttia tarvetta, niin mielenkiinto jää uuteen tutustumiseen. Oh, vähän lisää opiskeluja ja urani projektipäällikkönä olisi ollut niin selkeä.
Ehkä käytännöllisempi lähestymistapa voisi olla tämä Google Sheets api:n käyttö. Minulla ja varmaan monella muullakin kun on käytössään tämä kätevä verkon yli päivittyvä Googlen tuote, johon on helppo hahmotella osakkeidensa ja osinkojensa seurantaa. Varsinkin taas kun Google Finance antaa taas osakkeiden kuluvat hinnat oikein. Ja tietenkin se myös toimii jos lähde on jostain muualta, mutta tulos näkyy Sheetissa.
Miksi näin? Miksi sitten ei pistäisi pystyyn oikeaa tietokantaa mistä tiedot tulevat? Tietokanta vaatii yleensä myös oman admin puolensa missä tietoa käsitellään, lisätään ja poistetaan. Headeless -ajatuksen mukaan se voi siis olla ihan eri paikka mihin esimerkiksi www-sivuille eli frontendiin data tulee. Sikäli myös kätevää jos sovellus on sen verran ketterä että sen rajapinta tietovarastoihin ei ole pilattu suljetuksi eli rajapinta saadaan helpoilla ja ymmärrettävillä muutoksilla ottamaan data vastaan mistä sitä on saatavilla. Esimerkiksi GraphQl:n avulla.
Nythän Google Sheets on hyvä visuaalinen paikka säilyttää tietoa (jonka toki Googlekin saa tietoonsa, mutta se on eri tarina) ja se on helppo saavuttaa ja siellä voi kätevästi tehdä valmiita laskutoimituksia joita ei sitten tarvitse frontedissä tehdä. Osaketietoa saa ilmaiseksi, tietääkseni poislukien osinkotiedot elleivät he ole niitä korjaanneet viimeaikoina. Jos tiedät paremmin, kerro. Itsellänihän osinkotiedot tulee automaattisesti sähköpostiin osakkeen muun tiedon kanssa ja siirrän ne sitten Google Sheettiin. Koska harrastus.
Tokihan Sheetissä on mahdollisuutena toiminto ”julkaise internetiin” jolloin saa halutun tietoalueen tai tehdyn kaavion koodeineen suoraan sivulle. Tätä ”karvalakkimallia” olen itsekin käyttänyt vanhoilla blogisivuilla ja itseasiassa tällä uudellakin. Toki itse osakelista on vähän siistimpi, koska käytän lisäosaa tiedon tuomiseen Sheetista tänne WP-alustalle. Tieto tulee CSV-muodossa ja päätyy tauluksi. Eli ulkoasussa ja käytettävyydessä on huomattava parannus.
Ja mitä kehitykseen tulee, niin siitä jos vähän vihjasinkin; sujuvalla rajapinnalla muutokset ovat helppoja. Tieto voi tulla kätevästi eri paikoista tarvittaessa. Esimerkiksi vaikka nämä blogi-tekstit täältä WP:stä, osaketiedot GS:stä ja muu muualta. Ja ne voi myös muuttua tarvittaessa. GS:n tiedot voisivat toki tallentua myös tietokantaan sitä mukaan kun kehittelee omaa backendiä tai adminpuolta jossa haluaa tietojaan käsitellä.
Mutta tälläiselle piensijoittajalle GS riittää hyvin pitkälle. Tiedä vaikka seuraavassa laskukaudessa käykin niin että peli loppuu, niin eipä ole kovin raskaita systeemejä ajaa alas. Tokihan GS:ää käytetään muutenkin tietovarastona aika isoillekin tietomäärille joten Sheetit jäävät vaikka omat Googlen osakkeet eivät.
Tässä vielä aika hieno ja yksinkertainen video API:n käytöstä.
Harjoittelunkin kannalta tämäkin on aika hyvä kohde jos haluaa vaikka node-maailmaan tutustua. Ja jos on ihminen että isommat projektit tahtoo vähän jäädä 😉
Kerro miten itse olet hoidellut datan muokkaamiseen tai julkistukseen liittyvät asiat. Vai riittääkö ihan Shareville tai Morningstar?