Ajattelua tummissa säissä

Ajattelin tässä pohdiskella muiden innoittamana ja tumman sään tuimentamana osakeamaailmassa pyörmimisestäni.  

Itse aloitin huomattavasti liian myöhään (50) ja virheitä on pitänyt myös tehdä nopeutettuun tahtiin. Ehkä itseaiheutettu stressi on ollut ainoa keino tälle puupäälle tarkistaa sijoitussuunnitelmaa kun aikaa ei ole ollut sulatella. SPX on aina voittanut omat taitoni sijoittamisesta, kertoo tilastot, mutta en vieläkään tiedä miten sijoittaa tuohon SPX:ään (tähän hymiö).

No uusin asia mitä opettelen on voittojen otto. On ollut vaikeaa uskoa omaa kehitettyä sisäistä näkemystä että nyt kannattaa myydä/vähentää kun on huipuissa. Hankalaksi tämän tekee ahneus, että kun google sheet näyttää että arvioidut keskimääräiset osinkotulot putoaa näin ja näin paljon jos myyn, niin jäänyt sitten myymättä ja pääsyt näkemään kun 8 dollaria tippuu alle puoleen dollariin ja mrs margin soittelee ja kyselee että mitä *ttua. Se mitä google sheetti ei kuitenkaan näytä on salkun kehitys kokonaisuudessaan, vaan ainoastaan osinkotuotto. Siksi minulle on ollut hyvä omistaa myös osinkovapaitakin tuotteita, jotka ei anna minulle samanlaista osinkoprosenttikiksiä ja siis helpompi myydä kun aika on. Ja ihan positiiviset kokemukset on.

Salkkunihan on välillä ollut hyvinkin hajautettu, välillä jopa tyhjä ja välillä muutaman osakkeen tehokooste. Välillä on ollut laatua, useimmiten VHY-tuotteita unohtamatta bull- ja beartuotteita joilla olen koettanut ottaa kantaa ja pääasiassa ottanut miinuksia.  Olen veivannut niin huolellisesti, että humoristisesti sanottuna, välittäjäkin on huolestunut ja alentanut hintojani.

Itse olen ollut elmässäni pakkomielteinen liikaa muihin asioihin kuin töihin. Lähtökohtani ovat olleet mitä on ja elämänsuuntaukseni on ollut nuorena pääasiassa alkoholistis-taiteellista. Tosin kummassakaan en lopulta oppinut ammattilaiseksi. Alemmuudentunto ja alisuorittaminen on ollut mukana vielä tätäkin blogia aloittaessa vahvasti - teemanani oli vahvasti että vituiks menee kuitenkin ja tätä myös toteutin kun en uskonut että oikeasti tämä kannattaisi ja toimenpiteeni tukivat ajatusmalliani. No, olen ollut aloittelija niin kuin moni muukin ja monet jälkeeni tulevat olemaan. Mutta jatkanut kuitenkin olen. En olisi ehkä jaksanut muulla tavoin? Tämä on tärkeä pointti tämäkin. Minun on pitänyt saada ruokkia epäonnistumisen tarvettani niin kauan kuin se on ollut tarpeellista. Olen myös saanut opetella raha-asioiden hoitoa, taloudenpitoa, ecxelin täyttöä, budjetoimista miten sitä haluaakaan kutsua. Olen myös siinä kokenut onnistumista, vaikka en budjetoimista en nyt vähään aikaan ole tehnytkään. Olen myös sijottanut materiaan, joista osa on ollut hyvä ja yleensä ottaen turhaa. Mutta olen tehnyt sen suurinpiirtein tietoisesti, mikä on aina terve merkki ihmislapsessa.

Olen nyt yrittänyt nauttia päivätöistä tämän muutaman kuukauden. Ensi vuonna jatkuvat enemmät iltatyöt, yöt ja madollisesti myös ylityöt. Olen ollut aika... no.. eksyksissä osin. Korna-aika on lisännyt stressiä ja pienemmät tulot ja pimeä, pimeä aika on ollut raskasta. Itsekseen hyräily on vähentynyt, harvoin tulee edes joululauluja hyräiltyä niin kuin kesällä.

Lukuja:

Cumulative return 1m : 25.74%, 1,192€
Cumulative return 3y  : -28.01%, -44,946€
Positions        : 130,546.06€
Net Liquidation      : 55,710.44€
Total unrealized P/L    : 11,210.05€
Total debt (about)   : 100K

Tokihan nämä luvut pitäisi laittaa tuossa vuoden viimeisen kuun loputtua, mutta laitan nyt kun tuntuu siltä.